czwartek, 2 maja 2013

Jak grillować zdrowo?

Grill - jeden z najpopularniejszych sposobów gotowania latem, na świeżym powietrzu w gronie bliskich i rodziny. Chyba każdy go kocha i nie może się na niego doczekać po zimie. Ale czy wiem jak grillować zdrowo? Jakich zasad dotrzymywać aby się nie truć?

Przyrządzanie potraw na ogniu to jeden z najstarszych sposobów gotowania gdyż znali go już starożytni.
W dzisiejszych czasach grillowanie to nie tylko sposób przyrządzania potraw ale również forma spędzania wolnego czasu.

Ostatnim czasy słyszy się opinie, że grillowanie przez pieczenie potraw na ogniu nie jest wcale zdrowe, co gorzej - rakotwórcze, ale okazuje się, że to wszystko zależy od sposobu w jaki przyrządzamy potrawy.

Pierwszą zasadą jest stosowanie zdrowego, czystego, naturalnego drewna do palenia na palenisku, może to być drzewo owocowe np. wiśnia, czereśnia, lub chodź by zwykły buczek, jednocześnie unikając węgla drzewnego i brykietu który zawiera w sobie ogromne ilości gazów i siarki, które sprawiają, że nasz pokarm przenika trującymi związkami i smakuje dziwnie.

Drugą zasadą jest unikanie wszelkich rozpałek, ropy, nafty, starych kartonów, starych gazet kolorowych zawierających farbę drukarską i ołów. Do rozpalenia grilla wystarczą skrawki cienko pociętego drewna lub gałęzie iglaka oraz zapałki. Później po rozpaleniu dokładamy drewna i pilnujemy ognia.

Pamiętajmy o stosowaniu tacek aluminiowych. Sprawiają one, że spływający tłuszcz pozostaje na tacce i nie dostaje się on bezpośrednio do żaru co uniemożliwia wytwarzaniu się szkodliwych związków i pochłanianiu ich przez nasze jedzenie.

Pamiętajmy ,że jeżeli dokładamy drewno do paleniska, to zdejmijmy mięso lub kiełbaski z rusztu co zapobiegnie osiadaniu pyłu i popiołu na naszym jedzonku.

Nie stosujmy przypraw zawierających duże ilości soli i innej chemii, czyli przypraw gotowych do grilla które możemy zakupić w sklepie. Bo oprócz może i dobrego smaku nie zawierają one żądnych wartościowych związków dla naszego organizmu. Zamiast tego możemy użyć ziół, pieprzu lub innych przypraw z naszej spiżarni.

Pamiętaj aby grillowanie mięso było zawsze świeże i najlepiej nie zbyt tłuste. Mimo, że grill powoduje wytopienie się większości tłuszczy to jeśli dbamy o linie to nie jest to zalecane.

Dokładnie myjmy surowe mięso przed grillowaniem. Nigdy nie mamy pewności w jakich warunkach było przechowywane, chyba, że sami sobie je przygotowaliśmy.

Nie stosujmy tych samych sztućców do surowego i upieczonego mięsa. Pamiętajmy o stosowaniu odpowiednich sztućców do obracania mięsa na grillu. Może to być widelec, szczypce lub łopatka.

Pamiętajmy o skontrolowaniu stopnia przypieczenia mięsa. Dokładnie sprawdźmy czy mięso nie jest surowe przed jego spożyciem. Taki zabieg pozwoli nam uniknąć chorób żołądkowych i złych wspomnień po grillu.

Po zakończeniu grillowania pamiętajmy aby dokładnie wyczyścić powierzchnie grilla, utłuszczone miejsca na których mogą osiadać bakterie. Sprawimy, że grill będzie za każdym razem czysty, przyjemny i higieniczny.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger