piątek, 24 maja 2013

Korzyści płynące z jedzenia ryb

Ryby niektórzy traktują jako smaczny zamiennik mięsa. Według statystyk Polacy nadal nie jedzą zbyt wielu ryb - to źle.

Ryby zawierają wiele  składników odżywczych, np. kwasy tłuszczowe (wspomagają układ nerwowy). W tłuszczach ryb rozpuszcza się też wiele witamin A,D, E, dzięki czemu są one bardziej przyswajalne. Ryby są również źródłem selenu (poprawia funkcjonowanie tarczycy, łagodzi depresję, zmęczenie, wspomaga sprawność seksualną u mężczyzn). Jod znajdziemy także w rybach, reguluje on pracę tarczycy.
W tv pewnie widzieliście już pewnie  reklamę promującą jedzenie pstrąga. Jest to akcja społeczna pt. "Teraz pstrąg", której celem jest zachęcenie Polaków do spożywania większej ilości ryb łososiowatych.

Powinniśmy jeść ryby 3 razy w tygodniu, a na prawdę warto!


Zawartość substancji odżywczych w 100 gramach produktu!

Kaloryczność wybranych produktów:
- dorsz świeży - 69 kcal
- dorsz wędzony - 93 kcal
- dorsz podsmażany - 134 kcal
- łosoś z grilla - 274 kcal
- makrela z puszki - 154 kcal
- makrela w sosie pomidorowym - 148 kcal
- makrela wędzona - 201 kcal
- tuńczuk - 109 kcal
- tuńczyk w oleju - 194 kcal
- śledzie w oleju - 164 kcal
- szproty w pomidorach - 108 kcal

Zawartość substancji odżywczych ( dla dorsza świeżego )



Węglowodany:


Witaminy:


Minerały:


Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:


Źródło obliczeń:
www.kalkulatorkalorii.net

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger