niedziela, 5 maja 2013

Koszenila-co to jest?

Koszenila (E120) to naturalny barwnik z robaków. Barwnik otrzymany jest z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i centralnej. barwnik jest także pozyskiwany z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj.

Produkcja

"Czerwce do produkcji koszenili zabija się przez wystawienie na działanie wysokiej temperatury. Można to robić na wiele sposobów (np. zanurzenie w gorącej wodzie, wystawienie na działanie światła słonecznego, pary wodnej czy podwyższonej temperatury w cieplarce), uzyskując w ten sposób różną barwę produktu. Inaczej wyglądała produkcja tego barwnika w Polsce. Polska koszenila stosowana była na szeroką skalę w przemyśle tekstylnym do połowy XIX wieku. Wytwarzano ją z innego gatunku owadów – czerwców polskich (Porphyrophora polonica)".

Działania niepożądane 

"Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny, a także katar sienny oraz pokrzywkę. Powinny jej unikać osoby uczulone na salicylany, jak również astmatycy".

W jakich produktach, np.znajdziemy koszenile?

Serek truskawkowy firmy DANIO

Danone Aksamitny jogurt z syropem truskawkowym
Milka Alpejskie mleczko truskawkowe


Mleko wypasione o smaku truskawkowym
Czekolada truskawkowa Alpen Gold
Znajdziemy nawet koszenile w popularnym leku przeciwbólowym

Substancja czynna: ibuprofen 400 mg;,
substancje pomocnicze: celuloza mikrokrystaliczna, skrobia kukurydziana, skrobia żelowana, utwardzony olej roślinny, krospowidon, talk, krzemionka koloidalna bezwodna; skład otoczki: laktoza jednowodna, hypromeloza 15 cP (HPMC 2910- E 464), tytanu dwutlenek (E 171), Makrogol (PEG 4000), karmin (koszenila E 120), tlenek żelaza żołty (E 172), tlenek żelaza czarny (E 172).
Koszenila z pewnością występuje w wielu innych produktach, których tutaj nie wymieniłam.

Źródło:
http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/07/caa-prawda-o-e120-koszenila.html

2 komentarze :

  1. Fuuuuuuu...........,ale co zrobić jak np.w takim truskawkowym jogurcie pitnym jest koszenila,a on jest taki pyszny???

    Kamila13

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Kamilo,

      Lepiej kupić jogurt naturalny i do niego dodać swoje ulubione świeże owoce. Niestety, jogurty smakowe do najzdrowszych nie należą.

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger