niedziela, 19 maja 2013

Leczniczy cud miodów!

Lecznicze właściwości miodów znano już w czasach starożytnych. Miód jest substancją docenianą przez wiele nacji całego świata pod względem smaku i wartości. Ale czy my stosując miód zdajemy sobie sprawę z jego pozytywnych właściwości?

Miód zwany jest złotym nektarem. Uzyskiwany jest w skomplikowanym procesie fizyczno-chemicznym i produkowany przez pszczoły. Znany był już przez starożytnych Egipcjan, którzy smarowali nim trumny swoich faraonów oraz doceniany przez nasze babcie jako doskonałe lekarstwo.

Możemy wyróżnić wiele rodzajów miodów, które produkowane są z różnych rodzajów nektarów i roślin.
Każdy rodzaj miodu posiada swoje odrębne właściwości oraz smak. Zaraz przyjrzymy się bliżej różnym jego rodzajom.

Miód spadziowy produkowany jest z nektaru drzew lub krzewów takich jak sosny, jodły, świerki, modrzewie, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby i nazywany jest spadzią. Jest odcieniu zielonkawego. Posiada aromatyczny, korzenny smak. Wykorzystywany jest do produkcji syropów oraz środków przeciwzapalnych.

Miód lipowy produkowany jest z kwiatów drzew takich jak lipa. Jest żółtej barwy. Jego smak jest intensywny i ostry. Stosowany jest do leczenia przeziębienia, grypy, gorączki jest naturalnym antybiotykiem.

Miód wrzosowy jest pozyskiwany z kwiatów wrzosu czyli rzepaku. Jego kolor jest żółtawy a smak gorzkawy. Zawiera w sobie olejki eteryczne. Szybko się krystalizuje i zmienia swoją barwę na kolor biały.
Ceni się jego właściwości detoksykacyjne. Jest lekarstwem na choroby serca, zapalenia dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy jest doskonałą kompozycją wielu kwiatów rosnących na łąkach latem. Jest barwy żółtej, natomiast po procesie krystalizacji przyjmuje kolor jasnobrązowy. Jest pomocny w zapaleniach gardła, leczeniu chorób serca, anemii, zmęczenia, regulacji ciśnienia, alergii.

Miód akacjowy to miód powstający z nektaru akacji. Jego barwa jest niemal przeźroczysta. Bardzo wolno się krystalizuje. Leczy schorzenia nerek, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, ma właściwości bakteriobójcze.

Po takie krótkiej charakterystyce miodów mam nadzieje, że będą wiedzieli Państwo jaki miód wybrać.
Musimy pamiętać, że miody są już ogólnodostępne w sklepach, lecz musimy uważać na podróbki i zamienniki takie jak miody sztuczne, które nie zawierają żadnych dobrych właściwości pierwotnych miodów. Najlepiej kupić miód od okolicznego pszczelarza lub gospodarza na wsi.


Zawartość substancji odzywczych w 100 gramach produktu!

Kaloryczność:


Węglowodany:


Witaminy:


Minerały:


Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:



Źródło obliczeń:
www.kalkulatorkalorii.net

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger