sobota, 18 maja 2013

Marchew zdrowa na oczy

Marchewka to chyba jeden z najbardziej znanych i pospolitych warzyw stosowanych w kuchni polskiej praktycznie do każdego posiłku. Przyjrzyjmy się dzisiaj jej wartością smakowym i zdrowotnym.

Marchew znana już była w starożytności, podobno pochodzi z Chin gdzie jedzoną ją w dużych ilościach,
a jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie.

Warzywo to jest bardzo zdrowe na skórę, wpływa pozytywnie na jej kolor, szorstkość i zdrowie. Wzmacnia nasz wzrok dzięki witaminie A. Jest warzywem bogatym w witaminy B1, B2, PP, KK i zawiera mnóstwo minerałów. Przemywa naczynia krwionośne, wzmacnia i oczyszcza wątrobę, jest zalecana do każdej diety mimo, że zawiera śladowe ilości cukru. Najbardziej wartościowym związkiem w marchewce jest właśnie karoten czyli witamina A, która wyostrza i poprawia wzrok. Jeśli wasze oczy nie widzą w ciemności bądź długo się do niej przyzwyczajają to może być oznaką niedoboru witaminy A w waszym organizmie.
Marchewka zatrzymuje starzenie się skóry i zabija rakotwórczy benzypren zawarty w dymie tytoniowym.
Stosujmy marchew do każdego posiłku, tym bardziej latem gdyż w 10 dag zawiera tylko 10 kalorii.

Oprócz surówek można z niej zrobić pyszne soki lub łączyć z różnymi owocami co ubogaci nasz jadłospis :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger