czwartek, 30 maja 2013

Nie taka zła cebula i czosnek

Cebula i czosnek to warzywa nie zawsze tolerowane przez wszystkich ludzi w swoim jadłospisie. Niektórzy zajadają się nimi, inni unikają jak ognia. Czy wiemy jakie korzyści może przynieść ich spożywanie?

Od bardzo dawna warzywa te znajdują zastosowanie w domowych aptekach. Nie są lekarstwami lecz możemy zaliczyć je do grupy profilaktycznych. Chroniły przed dżumą lub czarną ospą ale to nie wszystko z tajemnic, które w sobie skrywają. Warzywa te posiadają silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, są doskonałym naturalnym antybiotykiem podczas leczenia gryp, przeziębień. Systematyczne spożywanie czosnku i cebuli może wyeliminować praktycznie całkowicie zachorowania na przeziębienia i grypy. Oprócz tego wzmacniają naszą odporność i likwidują wiele bakterii, drobnoustrojów, które rozwijają się w naszym organizmie często o tym nie wiedząc.

Następne korzyści, które płyną ze spożywania tych warzyw to wspomaganie trawienia i apetytu, obniżają poziom glukozy we krwi, służą jako środku wykrztuśne. Zapobiega występowaniu owrzodzenia, wysypek, chyba, że nasz organizm jest na cebule i czosnek uczulony.

Jest bogata w szereg witamin A,B,C, szczególnie zalecana dla osób młodych, bogata w liczne sole mineralne i pierwiastki potrzebne do naszego rozwoju. Zawiera duże ilości wapnia i krzemu, który niezbędny jest do wzmocnienia budowy kości. Dzięki siarce, jodowi, potasowi cebula ma silne właściwości oczyszczające i przeciwinfekcyjne.

Niestety cebula nie należy do jarzyn nisko strawnych, zalega długo w naszym żołądku. W 10 dkg cebuli znajduje się około 50 kilokalorii.

Zalecana jest szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin a nasilone jest działanie chorób, w połączeniu z kapustą kiszoną tworzy znakomitą surówkę do naszego obiadu. Smacznego :)


3 komentarze :

  1. Doskonale do tego pasuje mi powiedzenie znanego taty: Cebula i czosnek skakały przez mostek cebula się przewróciła, a czosnek się śmioł. Czosnek góruje nad cebulą, czyli jest zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy również do przeczytania artykułu z zaprzyjaźnionego bloga
      http://elagizycka.blogspot.com/2013/09/czosnek-naturalny-antybiotyk.html
      :)

      Usuń
    2. Oczywiście zgadzamy się:)
      Czosnek posiada dużo więcej wartościowych związków niż cebula i dodatkowo jest naturalnym antybiotykiem :)
      Co nie zmienia faktu, że cebula również jest bardzo zdrowa i nie można zmniejszać jej udziału w naszym zdrowiu :)

      PS. Bardzo prosimy o podpisywanie swoich komentarzy, staną się one bardziej autentyczne. Nie muszą to być prawdziwe dane, ale np. pseudonim. Co ułatwi komunikacje w dyskusji. Pozdrawiamy:)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger