czwartek, 30 maja 2013

Truskawki najlepsze z Polski

Najlepsze są te polskie (świeże i pachnące) w porównaniu z tymi zagranicznymi nie mają szans.

Polska ma się czym pochwalić, jest drugim po Chinach dostawcą truskawek. Nasz nadwiślański klimat sprzyja truskawkom. Truskawka w ciągu słonecznego dnia nabiera słodkiego smaku, a w nocy, gdy temperatura jest nieco niższa niż w dzień nabiera kwasowości. Nie kupuj zagranicznych truskawek. Zawieraj one dużą dawkę konserwantów, ponieważ przebywają długą drogę, a bez pryskania nie wytrzymałyby transportu. Poznasz je po tym, że sprzedawane są w plastikowych pudełkach i są niekiedy foliowane. Polskimi truskawkami możemy się cieszyć od końca maja do końca lipca.  Polskie truskawki są sprzedawane z łubianek. Świeże truskawki poznamy po żywym czerwonym kolorze, nie zwiędniętych szypułkach i lśniącej skórce.

Pamiętaj, aby myć każde owoce i warzywa przed jedzeniem, a każde nadgniłe i spleśniałe (pleśń jest rakotwórcza) od razu wyrzucić. 

Mrożone truskawki, które znajdziesz w sklepach są importowane z Chin, są o połowę tańsze od naszych. Warto jednak poczekać i kupić smaczne polskie truskawki.



A Wy co myślicie o zagranicznych truskawkach? Zapraszamy do dyskusji.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger