sobota, 1 czerwca 2013

Aronia jako naturalny dopalacz

Natura daje nam takie bogactwo produktów, że nie trzeba sięgać po chemicznie spreparowane produkty ze sklepowej półki. Okazuje się, że wystarczy aronia.


Aronia to owoc, który do naszego kraju przybył z Ameryki Północnej. Jest rośliną odporną na wysokie i niskie temperatury. Przypomina borówkę. Jest w stanie przystosować się do środowiska.

Jest bogata w antyoksydanty, czyli związki oczyszczające nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyśpieszającymi starzenie. Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na nasz układ trawienny, zapobiega powstawaniu chorób mózgu oraz demencji starczej.



Zaliczamy ją do środków pobudzających, ponieważ przywraca energię, świeżość umysłu, obniża poziom zmęczenia fizycznego i psychicznego.

Ze względu na swój gorzki i cierpki smak aronia  nie jest popularnym owocem. Zamiast zajadać surową aronię  prosto z krzaka można również przygotować z niej syrop, nalewkę, wino lub po prostu ususzyć na zimę albo dodać do herbaty.



Więcej o aronii mówi prof. Wawer:




3 komentarze :

  1. Stosujemy aronię jak się da często :) soki i wino ! przepisy na prv :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia jest zdecydowanie mało doceniana - skarbnica zdrowia i super korzystnych związków czynnych. Polecam aronię

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mało ludzi uprawia aronie i zdaje sobie sprawę z jej leczniczych właściwości... a szkoda... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger