niedziela, 2 czerwca 2013

Na zdrowie jabłka

"Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny".

Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie. Rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Najcenniejsze jest w tych owocach to, co najczęściej odrzucamy, czyli: gniazda nasienne i skórkę, gdyż to w nich znajduje się najwięcej pektyn (oczyszczają organizm z substancji trujących). Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. O jedzeniu jabłek powinni pamiętać: nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast i ośrodków przemysłowych, a także osoby mające styczność w pracy ze zwiazkami toksycznymi.

Pektyny usuwają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu temu zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chronią przed zawałem oraz zapobiegają zaparciom.

Swój  kuszący smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie cytrynowego i jabłkowego. Wartość odżywcza jabłek zależy od ich odmiany, wielkości oraz od tego czy są więcej czy mniej dojrzałe.

Jabłko zdrowia i urody Ci doda:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger