piątek, 12 lipca 2013

Nie taka zła cebula, jak ją malują

Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki nie traci właściwości zdrowotnych.


Cebula zawiera wiele witamin m.in. A,B1,B2,B6,B7,C i PP.

 Jej regularne spożywanie sprzyja długowieczności, ponieważ jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne i powodują wydzielanie soków trawiennych. 
Wskazana jest przy ciężko strawnych mięsach, zwłaszcza w połączeniu z pieprzem.
Jest wskazana przy przeziębieniach, przy chorobach reumatycznych, przy stwardnieniu tętnic i miażdżycy, hamuje krzepnięcie krwi.

 Ma również działanie przeciwzapalne, leczy skórę, upiększa paznokcie, utrzymuje w równowadze układ hormonalny, hamuje reakcje alergiczne.


Może i jej smak odstrasza, a przy obieraniu jej leją eis łzy,ale jaki ma korzystny wpływ na człowieka!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger