poniedziałek, 8 lipca 2013

O tym jak powstały lody i sorbety

Już 5 tys. lat temu w Chinach jedzono miażdżone owoce w miseczce ustawionej w naczyniu pełnym kostek lodu. Na ucztach u Rzymskiego cesarza Nerona do wytwarzania lodów stosowano śnieg z górskich szczytów. Prawdopodobnie niewolnicy przez setki kilometrów podawali sobie z rąk do rąk naczynia ze śniegiem, które cesarz kazał natychmiast mieszać z miodem i owocami. Hipokrates nazywał lody: "daniem poprawiającym samopoczucie". Około 2000 lat p.n.e. Chińczycy wyprodukowali coś, co można uznać za pierwsze lody. Z gotowanego ryżu i mleka robili papkę, a po podaniu przypraw wkładali potrawę do śniegu, by ją zamrozić. Inną ich odmianą była mieszanka owoców i śniegu z dodatkiem mleka. Współczesne lody zawdzięczamy Marco Polo, który będąc w chinach wykradł tajną recepturę i sprzedał przepis weneckim cukiernikom. Tak powstały słynne weneckie lody śmietankowe. Wtedy to po raz pierwszy uzyskano kremową konsystencję tego przysmaku. Do masy zaczęto dodawać m.in. śmietanę i kręcone jajka z cukrem. Warto jeszcze wspomnieć o greckim przysmaku.
Współcześnie znajdziemy w sklepach gotowe lody. Możesz także kupić maszynę do robienia lodów i w swoim domowych zaciszu przygotowywać smaczne lody.



Granita to drobne kryształki lodu z soku owocowego, które rozpuszczając się tworzą orzeźwiający napój. Jest to współczesna odmiana sorbetu wymyślona przez Arabów. W wersji tureckiej wynalazek nosił nazwę "szerbet" i dał początek lodom sorbetowym, niskokalorycznym i bez tłuszczu. 






A tak robi się lody w Tajwanie:


A Ty na co dziś się skusisz, na lody, a może sorbet?

Smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger