czwartek, 18 lipca 2013

Szpinak - zielone zdrowie!

Szpinak to roślina występująca powszechnie w kuchni każdej narodowości. Jest lubiana i ceniona przez gusta wielu smakoszy lecz jednak nie wszyscy potrafią docenić wartości jakich nam przynosi.
Czy wiesz co dobrego w sobie zawiera szpinak i dlaczego warto to jeść?

Szpinak to roślina pochodząca ze środkowej Azji, posiada wiele odmian, które są jadalne i smaczne, natomiast w sklepach dostępny jest głównie szpinak warzywny i taki najczęściej spożywamy bo jest on uprawiany w Polsce.

Ta roślina bogata jest w szereg witamin takich jak witamina C, zawiera mnóstwo wartościowych związków i minerałów takich jak żelazo, cynk, wapń, potas, sód czy magnez. Jest bogaty w przeciwutleniacze takie jak betakaroten czy luteina. Zawiera w sobie chlorofil, który jest zbliżony do ludzkiej hemoglobiny czyli wpływa pozytywnie na krew. Zawiera kluczowe antyoksydanty, które chronią i oczyszczają nasz organizm i spowalniają procesy starzenia się.

Zalecany jest on dla osób cierpiących na anemie i osłabionych, jak również powinien być kluczowym składnikiem diety osób odchudzających się gdyż jest pokarmem bardzo nisko kalorycznym. W 100 g szpinak znajduje się zaledwie 20 kalorii.

Natomiast aby w życiu nie było zbyt kolorowo nie wszyscy mogą takowy szpinak spożywać. Ze względu na spore ilości związków żelaza zawartych w szpinaku nie jest on zalecany dla osób w podeszłym wieku. Jakby tego było mało, zawiera również spore ilości kwasu szczawiowego czyli nie mogą spożywać go osoby chore na nerki, wątrobę, mające problemy z żołądkiem, chore na artretyzm czy reumatyzm.

Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania.
Można przyrządzić z niego smaczne zapiekanki. Wystarczy chleb posmarowany masłem, na chleb położyć rozmrożony lub świeży szpinak a na szpinak pokroić plastry żółtego sera, całość stopić w piekarniku <3 Smacznego <3

Tak, że jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem, mamy nadzieję, że zmieni swoje nastawienie do tej zdrowej rośliny i włączy ją do swojej diety. Smacznego :)



Zawartość substancji odżywczych w 100 gramach produktu!

Kaloryczność:
- szpinak świeży - 23 kcal
- szpinak ugotowany - 23 kcal
- szpinak zasmażany - 79 kcal

Substancje odżywcze ( szpinak świeży ):


Węglowodany:


Witaminy:

Minerały:


Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:


Źródło obliczeń:
kalkulatorkalorii.net

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger