poniedziałek, 22 lipca 2013

Wszechmocny olejek rycynowy

Olejek rycynowy to powszechnie stosowany środek leczniczy i profilaktyczny w medycynie naturalnej.
Jest produktem roślinnym, gdyż wytwarza się go z rącznika pospolitego, inaczej zwanego rycynusem.
Ceniono go za silne właściwości przeczyszczające, ale czy to wszystkie jego zalety?

Roślina, z której wytwarza się olej rycynowy posiada silne właściwości toksyczne czyli jest trująca i szkodliwa dla naszego organizmu, dlatego proces wytwarzania tego olejku jest bardzo skomplikowany.
Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion tej rośliny na zimno poprzez wygotowanie rycyny.
Nie zaleca się przygotowywanie go na własną rękę, gdyż można się bardzo szybko zatruć złymi substancjami i toksynami zawartymi w tej roślinie.

Ostateczny produkt, czyli sam, czysty olej rycynowy to lepka, gęsta substancja, koloru słomkowego, który znajduje szerokie zastosowanie w farmacji, kosmetyce i ogrodnictwie.

W kosmetyce, zastosowanie olejku rycynowego na rzęsy pomaga zapobiec łamaniu i wypadaniu rzęs pod wpływem tuszu i innych środków niszczących rzęsy. Poprawia kondycje rzęs. Ta metoda znana już była naszym babciom i dalej doskonale się sprawdza. Olejek musi być systematycznie nakładany na rzęsy każdy wieczór, przez kilka tygodni.

Inną zaletą olejku rycynowego to odbudowa i regeneracja zniszczonych, zmęczonych i połamanych włosów, które nieustannie poddane są wszelakim zabiegom fryzjerskim i środkom kosmetycznym takim jak lakiery, odżywki itp. W tym przypadku należy każdego dnia nakładać olejek rycynowy na swoje włosy aby odzyskały pierwotne zdrowie.

Trzecią funkcją olejku rycynowego jest przyśpieszenie regeneracji zniszczonej skóry dłoni i stóp. Zmęczony naskórek, który łuszczy się każdego dnia pod wpływem fizycznego ścierania lub przepracowania może zostać w łatwy sposób zregenerowany. Tutaj należy zakupić rękawiczki bawełniane do których na noc wkłada się nasmarowane olejkiem ręce, tak aby olej nie wyciekł i nie wchłonął się do pościeli.

Oprócz tego olejek rycynowy posiada działania łagodzące bóle nóg i stawów. Smarujemy olejkiem obolałe miejsca, a obrzęk zniknie.

Jest bardzo dobrym lekiem w walce z zaparciami, spowodowanymi nieprawidłową dietą i zbyt dużą ilością spożywanego pokarmu.

Jak widać, działanie olejku rycynowego jest bardzo wszechstronne i trudno wymienić tutaj wszelkie zalety tego środka. Jedno jest pewno, że roślina z której wytwarza się ten lek jest cudowna i nawet w średniowieczu zwana była "Dłonią Chrystusa".








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger