wtorek, 27 sierpnia 2013

Odkwaszanie swojego organizmu

Złe nawyki żywieniowe, stres, pośpiech, zjadanie silnie przetworzonych posiłków może skutkować zaburzeniem równowagi procesów naszego organizmu. Co to znaczy? Jak temu zapobiec? Dlaczego to jest takie ważne? Postaramy sobie właśnie na to odpowiedzieć.

Istotą prawidłowego działania naszego organizmu jest właściwa wartość PH czyli jeśli zachowana jest odpowiednia równowaga kwasowo-zasadowa czyli stosunek anionów do kationów utrzymujące odpowiednie PH.

Jakie jest to odpowiednie PH?

Powinno mieścić się w przedziale od 7,35 do 7,45.

Właściwe PH wspomaga odpowiednią przemianę materii, natomiast stany poniżej tego przedziału prowadzą do zaburzeń działania enzymów i hormonów w organizmie, następuje denaturacja białek, ustaje wymiana gazów oddechowych oraz słabnie usuwanie toksyn, za które odpowiadają ważne narządy takie jak nerki, wątroba  czy płuca.

Wątroba nie jest tylko magazynem na toksyny. Pomaga metabolizować składniki odżywcze, gdzie następnie razem z krwią są rozprowadzane po całym organizmie człowieka. Pomaga ona również zneutralizować wszelkie kwasy wytworzone w tym procesie przemiany.

Nerki oraz płuca wspomagają końcowy proces tej przemiany. Usuwają resztki metabolizmu komórkowego wraz z moczem i wydychanym powietrzem.

Utrzymanie stałego poziomu PH w naszym organizmie zawdzięczamy właśnie tym związkom rozpuszczonym w naszej krwi. Natomiast w razie braku odpowiednich związków takich jak sodu,wapnia, magnezu czy potasu oraz żelaza, które wspomagają neutralizacje kwasów, następuje zaburzenie tej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.

W takiej sytuacji nasz organizm stara się jak najszybciej uzupełnić niedobory tych związków. Pobiera potrzebne z naszych tkanek, wytrąca wapń z krwi, magnez z mięśni. W takim procesie zaczynamy odczuwać kolejne dolegliwości i dyskomforty co wpływa negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

A więc jak się zobojętnić?

Bardzo ważny jest dobór diety czyli codziennie zjadanych posiłków. Każdy z nich ma odmienną ilość potrzebnych pierwiastków kwaso oraz zasado twórczych.

Do pierwiastków zakwaszających należy:
- siarka
- chlor
- fosfor

Zawarte są w wielu produktach wysoko przetworzonych oraz maćznych.

Natomiast zalecane jest spożywanie posiłków zawierających pierwiastki alkalizujące czyli związki
- potasu
- magnezu
- sodu
- wapnia

Takie posiłki powinny stanowić 80% naszej codziennej diety. Okazuje się, że są to głównie owoce oraz warzywa. Należy wspomnieć tutaj również o istotnej proporcji wapnia do magnezu czyli 2 : 1.
Spożywanie nadmiaru nabiału bogatego w wapń a ubogiego w magnez sprzyja powstawaniu osteoporozie gdyż wapń nie wchłania się w odpowiedniej ilości.

Złe diety odchudzające, często oparte na białku, prowadzą do gwałtownego uwalniania toksyn do krwi.
Jedzenie produktów wysoko przetworzonych oraz zakwaszających prowadzi do wydzielania kwasów jako produktów ubocznych metabolizmu. Kwaśne środowisko w naszym organizmie sprzyja rozwojowi grzybów oraz bakterii, które utrudniają wchłanianie pierwiastków i witamin oraz istotnych protein, które wpływają pozytywnie na produkcje enzymów i hormonów co następnie zakłóca procesy regeneracji i trawienia.

Po tak wielkim spustoszeniu nasz organizm traci zdolność do samodzielnej detoksykacji, czyli usuwania toksyn i wydalania ich na zewnątrz organizmu. Niebezpieczne toksyny utrzymują się w naszym ciele i prowadzą do poważnych chorób. Stajemy się słabi i zmęczeni. Spada nasza odporność. Łatwo łapiemy infekcje i przeziębienia.

Na szczęście zakwaszenie możemy zwalczyć i nauczyć się jak mu zapobiegać.

Aby tego dokonać musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- Równowadze naszego organizmu nie służy życie w ciągłym biegu
- Zrezygnujmy z używek (alkoholu, kawy, herbaty)
- Unikajmy leków przeciwbólowych i antydepresyjnych
- Uprawiajmy zdrową aktywność fizyczną

Aby przywrócić odpowiednie PH w swoim organizmie należy przyjrzeć się swojej diecie oraz sobie samemu. W jaki sposób żyjemy? Czy ciągle gonimy? Nadużywamy alkohol? Stres w pracy? Jeśli tak to należy to jak najszybciej zmienić.

Dobrze ułożona dieta odkwaszająca powinna zawierać tylko 20% produktów kwasowych a 80% produktów zasadotwórczych! Powinna być dietą niskobiałkową. Powinniśmy spożywać duże ilości płynów, najlepiej czystej wody około 2 do 2,5 litra na dzień, w tym dodatkowo zioła oczyszczające, napar z pokrzywy, melisy czy mięty. Czarną herbatę można zastąpić czerwoną lub zieloną, a czarną kawę -  zbożową. Czas działać!



Źródło fotografii: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSj8flCzteXc-DVclGZCFhYa8hQqs_PJPy-Ug1rtFeLjlRznJ2Vjw



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger