piątek, 30 sierpnia 2013

Pokrzywa wraca do łask

Pokrzywa to jedna z najbardziej pospolitych roślin rosnących w Polsce. Jest też  jedną z najczęściej unikanych i nie lubianych przez ludzi. Przyczyną mogą być  jej włoski, w których zawarty jest kwas mrówkowy oraz histamina, które sprawiają nie lada cierpienie. Jednak okazuje się, że powinniśmy jednak zerknąć na nią lepszym okiem i hodować w ogródku. Dlaczego?

W dawnych czasach, nasi przodkowie uznawali pokrzywę za wyjątkowy przysmak i traktowana była jako warzywo dodawane do wielu potraw. Oprócz tego niektórzy ludzie cenili ją za właściwości magiczne i przyrządzali z niej napary, aby uzyskać spokój wewnętrzny i pomyślność.

W czasach  nowożytnych, pokrzywę wykorzystywano w tkactwie, gdyż posiada bardzo mocne włókna. Wyrabiano z niej ubrania, które pomagały leczyć reumatyzm.

W czasach współczesnych znaczenie pokrzywy znowu nabiera tempa i znajduje ona zastosowanie w wielu gospodarstwach domowych. Jest ona ceniona przez ludzi zajmujących się ziołolecznictwem oraz dbającym o swoje zdrowie. 

Ale co takie szczególnego jest w pokrzywie? Co znajduje się w jej liściach i na co tak pozytywnie wpływa?

Jest rośliną zawierającą szereg związków cennych dla naszego organizmu takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, krzem, jod, potas czy siarkę. Zawiera naturalne barwniki czyli karotenoidy. Serotoninę, która poprawia nastrój i nasze samopoczucie. Witaminy C, B1, E oraz K. Wzmacnia nasz organizm podczas dużego wysiłku fizycznego i wyczerpaniu. Pobudza nasz układ krwiotwórczy do produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny co pomaga skutecznie i w naturalny sposób leczyć anemie. Jest bogata w sole mineralne, które uzupełniają niedobory enzymów oraz poprawiają metabolizm. Pokrzywa wzmacnia obronę naszego organizmu, gdyż przyśpiesza produkcję przeciwciał. Jej właściwości moczopędne stosowane są w leczeniu chorób nerek. Zalecana jest na zaburzenia odżywiania i problemy z biegunką. Pomaga leczyć prostatę u mężczyzn. Pozytywnie wpływa na trzustkę u cukrzyków.

Jak widzicie roślina ta posiada mnóstwo pozytywnych właściwości, które można wykorzystać w swojej kuracji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć ją do swojej diety. Jest rośliną pospolitą, która rośnie praktycznie wszędzie. Można hodować ją nawet we własnym ogródku. Natomiast należy pamiętać aby nie spożywać jej surowej! Przed spożyciem należy ją porządnie umyć i sparzyć gorącą wodą.

Uwaga!  Pokrzywa nie jest  wskazana dla osób nadwrażliwych na histaminę.

Można sporządzić z niej wiele smacznych i zdrowych potraw takich jak zupa z pokrzywy.

Oprócz tego wykonuje się z niej liczne napary i herbaty. Można wykonać z niej nawet wino:)

Wszystko, co dobre wywodzi się z natury. Czasami nie trzeba stosować aptecznych specyfików, aby wyleczyć pewne choroby. Często wiele lekarstw opiera się na ekstraktach z naturalnych roślin. 
















4 komentarze :

  1. pokrzywa jest bardzo wartościowa! kiedyś piłam bardzo często, teraz - fakt - zapominam o niej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest świeża prosto z ogrodu :)
      Ale równie dobrze, można sobie ususzyć ją na zimę i parzyć w mroźne wieczory :)

      Usuń
  2. "Natomiast należy pamiętać aby nie spożywać jej surowej!" dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prostej przyczyny :) Żeby nie poparzyć sobie ust :) Po sparzeniu liści i łodyg pokrzywy większość kwasu mrówkowego znika:)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger