niedziela, 27 października 2013

Aspartam, czyli rakotwórcza słodycz

Aspartam to jeden z kontrowersyjnych związków chemicznych należących do grupy estrów peptydowych dodawany do różnych środków spożywczych, gdzie ukrywa się pod nazwą E951.
Najnowsze badania dotyczące tej substancji wzbudzają ogromne kontrowersje. O tym nie mówi się w mediach, ale naukowcy biją na alarm. Co kryje się w tym związku?

Aspartam stworzony został aby zastąpić cukier w produktach spożywczych. Jest substancją syntetyczną i pełni rolę słodzików czyli sztucznych środków słodzących. Został dopuszczony do produkcji i sprzedaży już w 1983 roku, co przyczyniło się do zwiększonej zachorowalności na raka mózgu.

Dodawany jest do ogromnej liczby produktów spożywczych takich jak gumy do żucia, drażetek odświeżających oddech, produktów typu light czyli takich o rzekomo niskiej zawartości cukru. Można znaleźć go również w wędlinach i rybach pod wszystkimi postaciami od foli po puszki. Oprócz tego stosowany jest w farmaceutyce jako środek słodzący tabletek musujących. W sklepach dostępny jest jako zwyczajny i rzekomo nie groźny środek słodzący.

Dostępny jest pod wieloma różnymi nazwami marketingowymi takimi jak NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel i wiele wiele innych.

Aspartam szkodzi i zabija powoli. Gromadzi się jako neurotoksyna w naszym organizmie. Rujnuje działanie naszego układu nerwowego. Osoba, która pierwszy raz zjada żywność z zawartością aspartamu najczęściej dostaje wysypki. Niektóre osoby nie odczuwają żadnych skutków stosowania aspartamu natomiast ta substancja odkłada się w naszym organizmie, aby po czasie wyjść na jaw.
Jak mówi wikipedia - chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu zbudowanego z dwóch reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa naturalne aminokwasy, stąd długo wydawało się, że jego spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem, oprócz osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Poza ww. aminokwasami podczas hydrolizy aspartamu powstaje też metanol (w ilości ok. 0,1 g na każdy gram spożytego aspartamu; jest to znacznie mniejsza ilość niż przyjmowana z różnych produktów spożywczych w codziennej diecie, np. soku pomidorowego, soku z winogron, czerwonego wina.

Osoby odchudzające się, z dużą chęcią sięgają po produkty z niską zawartością cukru typu light, gdzie w dużej części zawarty jest aspartam i niestety nie zdają sobie sprawy z tego, że trują się na własną prośbę.
Wszelkie objawy wychodzą na jaw po czasie. 

A tutaj ciekawy dokument o Aspartamie:


Warto obejrzeć i samodzielnie wyciągnąć wnioski, czy spożywanie niby dietetycznych produktów zawierających słodziki i substancje takie jak aspartam jest bezpieczne? Raczej nie!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger