wtorek, 29 października 2013

Dlaczego chipsy, krakersy i paluszki nie są zdrowe?

Każdy z Nas uwielbia zajadać się słonymi, chrupiącymi przekąskami. Jemy je podczas oglądania filmów, w pracy, często w szkole. Niektórzy nie potrafią się od nich oderwać. Dla wielu to jedyne słuszne przekąski. Ale czy na pewno są takie zdrowe?

Przede wszystkim chipsy, krakersy i paluszki należą do smakołyków o małej wielkości. Jemy je bez opamiętania. Nie liczymy ile już ich pochłonęliśmy. Tracimy rachubę podczas jedzenie. Jemy je i jemy ale wciąż jesteśmy głodni. Dzieje się tak, dlatego, że nie posiadają one żadnych wartościowych substancji odżywczych.

Aby zrozumieć szkodliwość tych produktów musimy zagłębić się do ich korzeni czyli procesu ich wytwarzania. Produkty te należą do grupy żywności wysoko przetworzonej. Podczas wytwarzania naszych ukochanych chipsów, ziemniak przechodzi przez gruntowną obróbkę, podczas której dochodzi do wytworzenia wielu szkodliwych i groźnych substancji chemicznych z których najgorszy jest akrylamid.

O akrylamidzie w żywności dowiedzieliśmy się od szwedzkich naukowców, którzy bili na alarm już w 2002 roku. Powstaje w procesie podgrzania temperatury powyżej 120 stopni Celsjusza cukrów lub innych surowców wejściowych. Należy do substancji potencjalnie rakotwórczych natomiast gruntowne badania nie wykazały aby bezpośrednio wpływał na DNA, natomiast jego produkt metabolizmu zwany glicyamidem należy do związków reagujących z naszym DNA i genotoksycznym czyli takim, który doprowadza do mutacji naszych genów.

Długotrwała styczność i spożywanie produktów zawierających duże ilośći akrylamidu doprowadza do wyniszczenia naszego układu nerwowego, zarówno centralnego jak i obwodowego. Przyczynia się do powstawania nowotworów większości najważniejszych organów.

Okazuje się, że szkodliwość akrylamidu zależy silnie od masy spożywającego go organizmu. Jeśli masa organizmu jest niska a zajadamy się dużą ilością tego rodzaju przekąsek to jesteśmy bardziej narażeni na ich szkodliwy wpływ oraz wystąpienie powarznych schorzeń. Dlatego nie zaleca się spożywania dużej ilości chipsów przez dzieci, gdyż w tym okresie są najbardziej narażone na szkodliwe działanie akrylamidu.

Pamiętajmy, że produkty wytwarzane w długotrwałym procesie smażenia i pieczenia zawierają ogromne ilości tej szkodliwej substancji i powinniśmy ich unikać. Należą do nich wszelkiego rodzaju chipsy, frytki, krakersy, paluszki, pieczywo ze zbyt mocno przypieczoną skórką.

Natomiast akrylamid to nie koniec tego złego. Oprócz tej substancji, w procesach długotrwałego smażenia wytwarzają się kwasy tłuszczowe trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, sprzyjają powstawaniu miażdżycy oraz chorób układu krążenia.

Aby zachować odpowiedni smak, podczas produkcji paluszków i krakersów stosuje się duże ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, co wpływa na podniesienie ciśnienia tętniczego.

Tajną bronią chipsów jest także ich chrupkość. Badania wykazały, że im więcej hałasu przy jedzeniu, tym więcej tego rodzaju przekąsek mamy ochotę zjeść. ( W tym miejscu bardzo chcielibyśmy podziękować Markowi Ormańcowi za wsparcie merytoryczne i podsunięcie tej genialnej myśli do stworzenia tego artykuł )
Musimy jednak pamiętać, że zjadanie małych ilości chrupkich przekąsek nie stanowi tak wielkiego zagrożenia dla naszego zdrowia, że musielibyśmy ich całkowicie unikać. Jednak powiedzmy sobie szczerze, że jeśli znajdują się w zasięgu naszej ręki to trudno oprzeć się pokusie i ich nie jeść. Warto mieć umiar we wszystkim, a zachowamy zdrowie i smukły wygląd.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger