piątek, 25 października 2013

Grzybek tybetański i jego lecznicze właściwości

Grzybek tybetański to specyficzny rodzaj sfermentowanego napoju kefirowego. Jest znany na całym świecie od setki lat, głównie w Tybecie, gdzie stosowany był jako lekarstwo na wiele chorób przez tybetańskich mnichów. Krążą legendy, że tybetańscy mnisi spożywający ten napój cieszyli się wybitnym zdrowiem oraz charyzmą.

Grzybek tybetański to inaczej bakterie kefirowe ( ziarna kefirowe ) zbudowane z wielu kolonii mikroorganizmów o specyficznych właściwościach. W ich skład wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego, octowego oraz drożdży. Wszystkie te związki powiązane są ze sobą matrycą czyli polisacharydem zwanym kefiranem. Kultury wyżej wymienionych bakterii odpowiedzialne są za fermentacje mleka oraz alkoholu. Dokładne działanie i zachowanie tych mikrokultur jest tak bardzo złożone, że nie łatwe jest ich zrozumienie.

Również dzisiaj w czasach współczesnych metoda ta całkowicie nie zamarła i stosowana jest przez wiele osób ceniących medycynę i profilaktykę naturalną.

Kuracja grzybkiem tybetańskim jest bardzo prosta. Powinna trwać przynajmniej 20 dni. Zaleca się pić go przed snem na noc. Po 20 dniach kuracji należy zrobić 10 dni przerwy i wrócić do ponownej serii.

Jakie cudowne lecznicze właściwości posiada grzybek tybetański?

  1. Przyśpiesza i poprawia przemianę materii
  2. Pomaga oczyścić i odtruć nasz organizm.
  3. Łagodzi wszelkie problemy żołądkowe oraz wrzody żołądka.
  4. Chroni nas przed miażdżyca.
  5. Osłania nasz układ sercowo-naczyniowy.
  6. Wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy.
  7. Łagodzi objawy alergiczne.
  8. Poprawia pracę nerek.
  9. Oczyszcza układ moczowy.
  10. Poprawia nasze libido.
  11. Łagodzi stres oraz zmęczenie, poprawia samopoczucie.
  12. Zwalcza bezsenność.
  13. Dostarcza wielu witamin oraz składników odżywczych.
  14. Poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci.
  15. Hamuje procesy oksydacji czyli starzenia się naszych komórek.
Widzimy, że lista zalet jest całkiem spora, ale niestety posiada on również wady i posiada pewne przeciwwskazania podczas stosowania:
  1. Jest niezalecany dla osób chorujących na nietolerancję produktów mlecznych (laktozy).
  2. Nie zaleca się stosowania go osobą nadużywającym alkoholu.
  3. Zabrania się stosowania go podczas zażywania leków ( głównie antybiotyków )
  4. Przy cukrzycy gdyż może wystąpić hipoglikemia.
Jeśli chodzi o stosowanie grzybka podczas ciąży to nie ma raczej przeciwwskazań, lecz najlepiej skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem.

Hodowla grzybka tybetańskiego jest bardzo prosta i można wziąć się za nią w naszych domowych warunkach. Przepis jest prosty tylko wymaga trochę czasu:
  1. Dodać 2 łyżeczki grzybka do szklanego słoika.
  2. Zalać całość 1 szklanką nie przegotowanego mleka, pamiętając, że łyżeczka grzybka to 150 ml mleka.
  3. Słoik zabezpieczyć gazą i uszczelnić np. gumką recepturką.
  4. Pozostawić słoik w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  5. Po upłynięciu doby, należy wymieszać kefir i odcedzić grzybka.
  6. Następnie grzybka obmyć w letniej wodzie, ponownie włożyć do słoika i kontynuować proces.
Proszę pamiętać, że podczas hodowli grzybka nie należy korzystać z metalowych pojemników, misek czy garnków. Zaleca się stosowanie tylko szkła lub plastiku!





3 komentarze :

  1. 'Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze)'
    Jezeli grzybek tybetanski 'Hamuje procesy anty-oksydacji' to oznacza, ze przyczynia sie do starzenia! Bo wlasnie wspomaga procesy antyoksydacji, czyli przyczynia sie do utleniania!

    Sorry, ale jestescie katastrofalnie niewiarygodni, bo nie wiecie co piszecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za słowa krytyki, takie też są potrzebne :)
      Wiadomo, że podpisać się anonimowo jest łatwo, bo wtedy nie wiemy kim jesteś i można śmiało krytykować.
      Następnym razem prosimy się podpisać, dlatego teraz nie odniesiemy się do tego złośliwego komentarza.

      Usuń
    2. I nie mylą się osoby które nic nie robią :) Już poprawione.

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger