czwartek, 17 października 2013

Która woda butelkowa jest najzdrowsza?

Woda to napój uniwersalny. Jest symbolem życia. Dzisiaj zajmiemy się woda dostępną w sklepach w butelkach, tylko aż 14% konsumentów zwraca uwagę na skład wody butelkowanej i czyta skład wody, a powinni wszyscy, dlaczego o tym w tym poście:)


Według obowiązującego w UE prawa producent może do butelki nalać każdą wodę, nawet tą z  kranu. Jeszcze 7 lat temu piliśmy 35 l wody butelkowanej rocznie, a dziś pijemy dwa razy więcej, a jej sprzedaż nadal rośnie. Na sklepowych półkach znajdziemy wody: mineralne, źródlane, lecznicze oraz smakowe. Tylko, która woda zdrowia nam doda? Człowiek bez wody jest w wstanie wytrzymać 9 dni. Woda potrzebna jest nam do procesów zachodzących wewnątrz organizmu, np. regulacji temperatury ciała. Dziennie powinniśmy wypić dwa litry wody, ponieważ tyle tracimy.

Jak w sklepie wybrać te najzdrowszą wodę?

Woda powinna zawierać mikroelementy, bo jeśli ich nie ma, to wypłukuje je z organizmu. 
Wartościowa woda to taka, która zawiera co najmniej 1000 mg/l. Informację o składnikach mineralnych występujących w wodzie znajdziemy na etykiecie butelki.
Wody źródlane są mało wartościowe, są słodkie i neutralne w smaku.Wybiera ją aż 2/3 Polaków skuszonych nazwą uzdrowiska, z którego pochodzi. Woda źródlana nie wiele różni się od kranówki. Składników mineralnych ma do 500 mg/l.
Więc, po co kupować wodę źródlaną, skoro jest kranówka nie różniąca się niczym od źródlanej wody?
Najzdrowsza jest kranówka łódzka, która zawiera 320 mg/l . Woda z kranu ma często lepszy skład niż woda źródlana.
Można zapytać w miejskim ośrodku wodociągu w Twoim mieście o skład kranówki. 
Na wodzie źródlanej możemy: zaparzyć herbatę, wypłukać zęby i wlać do żelazka, a pić trzeba wody mineralne. Woda mineralna to taka, która ma dużo składników mineralnych, więc nie każda woda mineralna w sklepach powinna się tak nazywać. 
Po czym ją poznać? Na pewno nie po napisie na etykiecie. Jeśli chcesz wybrać korzystną wodę mineralną, czytaj etykiety! 

Uzdrowiskowe wody charakteryzują się dużą zawartością składników mineralnych.
Wody stołowe, sztucznie mineralizowane, czyli pozbawione minerałów w ściśle naturalnej formie,  do których producenci dodają wapń, jod, magnez, aby sztucznie nam ich dostarczyć. Taki jod dobroczynnie wpływa na tarczycę. Woda jodowana zapewnia nam dostateczną ilość tego pierwiastka.

Woda gazowana zawiera gaz i dwutlenek węgla, który dla naszego zdrowia jest obojętny, ponieważ go wydychamy nie polecana jest osobom z kłopotami układu pokarmowego oraz maluchom. Woda ta jest tańsza od mineralnej. 

Wybieraj wodę, która ma co najmniej: 90 mg/l wapnia, magnezu 35 mg/l, wodorowęglanów 600 mg/l, siarczanów 250-600 mg/l oraz potas. Nie pij wody bezpośrednio z butelki, bo dodatkowo ją zakażamy. 


Źródło zdjęcia: http://bi.gazeta.pl/im/8/7567/z7567518O.jpg

Źródło artykułu:
Program "Wiem, co jem i co kupuję "

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger