poniedziałek, 14 października 2013

Zamień margarynę na masło

"Prawie każdy człowiek jedzący kanapki smaruje chleb masłem lub margaryną. Media starają się wmówić nam jak to dobra i zdrowa jest margaryna, ale czy na prawdę tak jest? Postaramy się tutaj porozmawiać o pewnych mitach dotyczących margaryny i masła"

"Margaryna zabija! Jedzcie tylko masło!" - takie słowa wypowiedziała Pani Prof. Grażyna Cichosz, specjalista ds. żywienia. Informacje podawane przez media, które bombardują nas różnego typu reklamami są błędne.

 Ktoś powiedział kiedyś, że margaryna jest bogatym źródłem witamin i nie zawiera cholesterolu.
NIE PRAWDA!

Naukowcy na podstawie aktualnych badań nie mają żadnych wątpliwości odnośnie negatywnego wpływu margaryny na ludzkie zdrowie. Margaryna wręcz szkodzi!

Podczas produkcji margaryny, wydzielane jest mnóstwo substancji, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Okazuje się, że oprócz ceny, margaryna nie posiada żadnych innych zalet. Tylko niska cena w stosunku do masła sprawia, że wiele ludzi po nią sięga i jednocześnie się truje.

Na czym polega proces produkcji margaryny?
Powstaje ona w złożonym procesie utwardzaniu podgrzewanych olei roślinnych, zamienianych w masę w fabryce, natomiast masło powstaje w naturalnych warunkach z mleka krowiego.

Trujące produkty wydzielane podczas produkcji margaryny to tzw. izomery trans, do których dodawane są sztuczne zagęstniki i taki produkt pakowany jest do ładnych, estetycznych opakowań.

Musimy pamiętać, że masło jest bogatym źródłem witamin takich jak A,D,E. Zawiera karotenodiy, duże ilości łatwo przyswajalnych tłuszczy oraz kwasu Linolowego (CLA). i kwasu masłowego. Kwasy to odpowiadają za spadek komórek rakowych w organizmie człowieka.  Jest produktem naturalnym i jednocześnie dużo smaczniejszym niż margaryna. W wielu krajach takich jak Dania czy Hiszpania je się dużo więcej masła niż w Polsce i zachorowalność na nowotwory jest dużo mniejsza.

Oczywiście musimy uważać na to jakie masło znajdziemy w sklepach. Nie każde "masło" to prawdziwe masło. Można bardzo często się naciąć. Dobre masło potrafi kosztować nawet 10 zł za kostkę. Warto zwracać uwagę na to co jemy i nie truć się chemicznymi zamiennikami.

Więcej o maśle przeczytacie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2013/10/czy-maso-jest-zdrowe.html

Powyższy artykuł ukazał się w gazecie „FAKT” w dn. 27.04.2010 r.
57.Rej.57/ Dietetyka -5/ 29.04.2010






2 komentarze :

  1. Nie smaruje ani maslem,ani margaryna i zyje. Bez tego da sie zyc:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wybór, jednego tłuszczu mniej w naszej diecie:)
      Pozdrawiamy
      ModnyStyl2013

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger