środa, 6 listopada 2013

Lecznicze właściwości pieprzu kajeńskiego

Pieprz kajene ( inaczej cayenne ) to jedna z najbardziej popularnych przypraw o cennych właściwościach.  Porozmawiamy teraz o tym jakie właściwości posiada i dlaczego warto go stosować?

Pieprz Cayenne to rodzaj ostrej przyprawy wyrabiany z rocznej papryki, do której należy odmiana cayenne.  Dostępna jest pod różnymi nazwami takimi jak "chilli" czy pieprz turecki. Jest głównym składnikiem ostrych sosów Tabasko.

Swoją sławę zawdzięcza ostremu smakowi, który zdobył serca wielu smakoszy gustujących w pikantnej kuchni. Zawiera substancję zwaną kapsaicyną, która wykazuje wiele leczniczych i zdrowotnych właściwości takich jak:


Przeciwzapalne - kapsaicyna okazała się efektywnym środkiem w leczeniu zapalenia nerwów m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową.

Antyrakowe - kapsaicyna jest przedmiotem wielu badań w kierunku antyrakowych właściwości, do tej pory potwierdzono kilka mechanizmów działania przeciwnowotworowego.

Naturalny środek przeciwbólowy - zaobserwowano znaczne złagodzenia bólu dzięki podawaniu kapsaicyny w chorobie zwyrodnieniowej stawów, łuszczycy, bólach głowy.

Wspomaganie układu krążenia - odmiana cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki mają korzystny wpływ na układ krążenia obniżając poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz rozpuszczając skrzepy. Ponadto korzystnie pobudza krążenie krwi. W społecznościach, gdzie spożywa się znaczne ilości ostrej papryki obserwuje się mniej ataków serca, udarów czy zatorów.

Korzystny wpływ na układ pokarmowy - ostre papryki mają nieuzasadnioną reputację mogących szkodzić w wypadku wrzodów żołądka. W rzeczywistości jest odwrotnie: stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.

Zapobieganie oraz ulga w przeziębieniach - nie tylko poprzez redukcję bólu, ale także dzięki wspomaganiu wydalania śluzu i likwidowaniu opuchlizny błon śluzowych (efektywny środek przynoszący ulgę przy “zatkanym nosie”). Pieprz kajeński może zapobiec przeziębieniu jeśli zastosujemy go przy pierwszych objawach przeziębienia w formie herbatki jako środek napotny. Przy głębokim i przewlekłym przeziębieniu nie należy go stosować (może pogłębiać osłabienie).

Im bardziej ostra papryka, z której wytwarzany jest pieprz cayenne, tym więcej kapsaicyny zawiera w sobie. Oprócz tego obok kurkumy, pieprz kajeński ceniony jest za silne właściwości detoksykacyjne, rozgrzewające, wzmacniające funkcję wątroby, antykrwawienne.

Pieprz cayenne znajduje głównie zastosowanie w kuchni wschodu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować go w naszej własnej, gdyż jest powszechnie dostępny w wielu sklepach.

Niestety, należy pamiętać, aby stosować tę przyprawę z umiarem. Pieprz cayenne zażywany w nadmiernych ilościach może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger