niedziela, 22 grudnia 2013

Czy pizza jest zdrowa?

Pizza - to popularny fast-food, który  uwielbia jeść już co drugi Polak. Jaka pizza jest zatem  idealna: ta mrożona, z pizzerii czy ta upieczona przez nas własnoręcznie w domowym zaciszu? Czy pizza jest zdrowa?



Pizzę, czyli królową fast foodów wybiera aż 40% z Nas. Kochają ją wszyscy: rodzice, dzieci, nastolatki, bo co tu dużo ukrywać to szybka i sprawdzona przekąska, która nie kiedy zastępuje nam nawet obiad.
Badania przeprowadzone w województwie mazowieckim wykazały, że 80% nastolatków zamiast obiadu wybiera śmieciowe jedzenie, hamburgery, pizzę czy frytki zdarza się im jeść nawet dwa razy w tygodniu. Najczęściej zamawiamy pizze: na telefon, kupujemy surową w sklepie (którą wystarczy podgrzać  w piecu), kupujemy także mrożoną  w kartonach, która po 10 minutach jest gotowa do spożycia, wybieramy także bułki pizzowe zwane "pizzerkami"- której najbliżej do pizzy idealnej?

Pizza to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem, pieczona  jest w bardzo mocno nagrzanym piecu. Płaskie placki znano już w starożytności, jednak okrągła pizza została wynaleziona w Neapolu.  Pierwsza pizzeria powstała w tym mieście trzy wieki temu i jest czynna do dziś.

 Prawdziwa pizza ta neapolitańska powinna być na cienkim cieście. Dlatego zamawiając lub kupując pizze powiedzmy stanowcze "nie" napuszonym bułą i opasłym kluchą! Pizza powinna być cienka jak papierek.

Pizza pieczona w piecu opalonym drewnem jest zdecydowanie zdrowsza dla naszych bioder.
Sos pomidorowy to najważniejszy składnik pizzy, ponieważ jest najsmaczniejszy, najzdrowszy i najmniej kaloryczny. Pizza, która jest ledwo wysmarowana sosem na pewno nie będzie smaczna i dobra jakościowo. Pizza powinna być aż od sosu mokra, wtedy mamy gwarancję jakości pizzy. Ser, to niestety najbardziej kaloryczny składnik pizzy, ale tez jeden z najzdrowszych składników, dlaczego? ponieważ bogaty jest w wapń. Najlepszy na pizzy jest ser mozzarella, ponieważ jest chudy i ma o 100 kcal mniej niż nasz tradycyjny ser żółty.

Ser najmniej kaloryczny na pizze:
Mozzarella ma 250 kcal/100 g
Gouda 316 kcal/ 100 g
Podlaski 320 kcal/ 100 g
Edamski 328 kcal /100 g

Na pizzy może się znaleźć to, co tylko chcesz, ale pamiętajmy jeśli pokryjemy ją boczkiem, salami, bekonem to  pizza będzie miała mnóstwo kalorii. Jeśli  wybierzesz warzywa, chudego kurczaka, rybę to pizza będzie na pewno mniej kaloryczna i zdrowsza. 

Pizza jest zdrowa, ale na pewno nie dietetyczna. Jeśli ktoś skrupulatnie liczy kalorie to w jego menu nie ma szans na pizze. 

Kalorie w średnich pizzach:
  • Pepperoni 1583 kcal
  • Margherita tylko z serem 1539 kcal
  • Hawajska z ananasem i szynką 1526 kcal
  • Capriciosa 1008 kcal


Czarna lista dodatków do pizzy:
  • Pepperoni
  • Bekon
  • Salami
  • Szynka z tłuszczykiem
  • Ser pleśniowy
Co zatem dodawać na pizze, aby było zdrowo?

Składniki niskokaloryczne:
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Pieczarki 
  • Tuńczyk
  • Owoce morza
Najlepsza jest ta pizza, którą samą zrobimy sobie w domu, ponieważ mamy pewność, że dodawane przez nas składniki są świeże oraz jesteśmy pewni jej jakości. Pamiętajmy także, że jedząc pizze codziennie na pewno nie zyskamy zdrowia, ponieważ to danie dosyć syczące. Jak w każdym przypadku, również i w tym należy zachować umiar.





Źródło posta:
"Wiem, co jem" 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger