środa, 4 grudnia 2013

Syrop glukozowo-fruktozowy, czy aby na pewno taki zdrowy?

Jest tani, dlatego tak chętnie dodawany do wszystkiego, ale czy na pewno jest  taki zdrowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to syrop z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich słodkich wyrobach. Niestety nie jest on zdrowy dla naszego zdrowia, ponieważ zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je. 

Dlaczego jest wszędzie, gdzie się da?
Odpowiedź jest prosta, ponieważ jest tani, łatwy do uzyskania i ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia; nie ulega krystalizacji. 

Gdzie można go spotkać?
Jest dodawany do: 
  • jogurtów;
  • deserów mlecznych;
  • ciastek;
  • batonów;
  • czekolady;
  • lodów;
  • napoi gazowanych;
  • soków owocowych;
  • galaretek;
  • płatków śniadaniowych;
  • musztard;
  • dżemów;
  • alkoholi;
  • i wiele innych produktów, których wymienianie mogłoby trwać bez końca
Występuje także w wędlinach, a także w paczkowanych kabanosach!

Dlaczego nie sprzyja naszemu zdrowiu?
  • Blokuje hormon zwany leptyną, informujący mózg, że jesteśmy najedzeni; czujemy się ciągle głodni i coraz więcej jemy, a przemiana materii przestawia się na produkowany tłuszcz i tyjemy coraz bardziej;
  • Przyczynia się do cukrzycy typu 2;
  • Podwyższa poziom cholesterolu LDT i trójglicerydów.
Niestety, jesteśmy ciągle oszukiwani, że syrop glukozowo- fruktozowy jest zdrowszy niż biały cukier i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla naszego zdrowia! Pora to zmienić:)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger