środa, 4 czerwca 2014

Wyciągi roślinne i ich otrzymywanie

Zawarte w surowcach roślinnych substancje czynne są najczęściej ekstrahowane alkoholem lub wodą. Omówimy tutaj aspekt wyciągów i ich konserwacji oraz przechowywania.

Do wyciągów alkoholowych, które są stosunkowo trwałą postacią leku, należą:

  1. Nalewki ( Tincturae )
  2. Wyciągi zagęszczone ( Extracta )
  3. Stabilizowane alkoholatury ( Intracta )
Wyciągi zagęszczone otrzymywane są z suchego, odpowiednio rozdrobnionego surowca, natomiast wyciągi intracta przygotowywane są ze świeżego surowca, wyłącznie w sposób fabryczny w warunkach labolatoryjnych galenowych.

Natomiast do wyciągów wodnych należą:
  1. Napary ( Infusa )
  2. Odwary ( Decota )
  3. Maceraty ( Macerationes )
Postaci tych leków nie są trwałe, są wykonywane często w aptekach lub przez samego chorego osobiście. Należą do klasy leków o słabym działaniu.

http://biochemiaurody.pl/wp-content/uploads/2013/05/ekstrakty-ro%C5%9Blinne-379x325.jpg

Wszystkie surowce roślinne do użytku wewnętrznego, tak jak każdy lek, mają ustaloną jednorazową dawkę w gramach.

Wyciągi alkoholowe i wodne powinny być tak przygotowane, aby substancje czynne zawarte w jednorazowej dawce surowca roślinnego znajdowały się w określonej ilości wody lub alkoholu, którą chory będzie jednorazowo zażywał.

Surowce roślinne w zależności od jakości substancji czynnych mogą być zaliczone do leków:
  1. Silnie działających (RP)
  2. Słabo działających
    1. Pojedynczych surowców roślinnych
    2. Mieszanki ziołowe
    3. Jednorazowe dawki sproszkowanego surowca
Leki silnie działające, których dawki jednorazowe wahają się od 0,005 do 0.5 g, Dla surowców tych ustalone są również dawki dobowe i jednorazowe oraz dobowe dawki maksymalne. Surowce te mogą być wydawane z apteki tylko w określonej postaci leku i wyłącznie na receptę lekarską. Nie powinny być zapisywane w postaci "ziółek"

Leki słabo działające, których dawki jednorazowe wahają się od 0,5 do 5g. Można je nabyć bez recepty w aptece, w drogeriach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

a) Pojedyncze surowce roślinne w ilości od 20 g do 50 g. Na opakowaniu podana jest nazwa rośliny - łacińska i polska, sposób przygotowania oraz dawkowania wyciągu, nr. serii, której trzy ostatnie cyfry oznaczają miesiąc i rok produkcji, co pozwala na ustalenie terminu ważności leku ( Trwałość opakowanego leku wynosi 1 roku od daty produkcji )

b) Mieszanki ziołowe zawierające kilka surowców roślinnych odpowiednio rozdrobnionych, o określonym działaniu. Na opakowaniu podane są nazwy surowców roślinnych oraz ich ilości, sposób podawania i dawkowania.

c) Jednorazowe dawki sproszkowanego surowca roślinnego lub mieszanek ziołowych. Przeznaczone są do zaparzania według podanego schematu lub przepisu.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger