środa, 4 czerwca 2014

Wyciągi wodne a miary domowe

Przy sporządzaniu wyciągów wodnych, należy uwzględnić rodzaj substancji czynnych zawartych w surowcu roślinnym i ich właściwości, a przede wszystkim stopień rozpuszczalności w wodzie, możliwości hydrolizy w czasie przygotowywania wyciągu ( jego ogrzewania ) oraz możliwości ulatniania się substancji czynnych z parą wodną.

Rodzaje wyciągów wodnych dla poszczególnych surowców oparte są na wcześniej wymienionych właściwościach substancji czynnych. Z tych względów każda z tych substancji charakteryzuje się różnym czasem ekstrahowania podczas przyrządzania wywarów ( czas wrzenia do 2 do 10 minut ) oraz czas wytrawiania podczas przygotowywania maceratu ( od 30 minut do 6 - 10 godzin ).

Stosunek ilościowy surowca do wody również waha się dość znacznie. Zależny jest bowiem od rodzaju dawkowania wyciągu wodnego ( łyżką, kieliszkiem bądź szklanką).

Miary domowe:

  1. Łyżka ziół  == od 7 - 8 g
  2. Łyżka wody == 15 g
  3. Łyżeczka wody == 5 g
  4. Łyżeczka ziół == 1,5 - 2 g
  5. Kieliszek miarowy wody == 30 g
  6. Szklanka wody == 200 - 250 ml
http://www.beawkuchni.com/wp-content/extraits_citrus3.jpg


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger