czwartek, 21 sierpnia 2014

Gluten a nasze zdrowie


http://www.appforhealth.com/wp-content/uploads/2014/04/bigstock-Gluten-Free-344037951.jpg

Czym jest gluten i gdzie go znajdziemy?

Gluten to mieszanina białek, to jest: gluteminy i gliadyny. Powszechnie występuje w zbożach takich jak:

  • Pszenica
  • Żyto
  • Jęczmień
Przy czym uważa się, że pszenica zawiera gluten najbardziej obciążający organizm człowieka.

Dieta bezglutenowa nie dotyczy tylko wyeliminowania z menu wyżej wymienionych zbóż, lecz wielu przetworzonych produktów spożywczych, które mogą być zanieczyszczone glutenem lub, które w swym składzie zawierają gluten. Należą do nich przykładowo:
  • Wędliny
  • Konserwy rybne i mięsne
  • Parówki
  • Jogurty owocowe
  • Serki topione
  • Tańsze sery żółte
  • Sery do serników
  • Proszek do pieczenia
I wiele, wiele innych...

Gluten jako główny sprawca choroby.  

Gluten jest główną przyczyną choroby trzewnej, tzw. celiaki. Szacuje się, iż cierpi na nią 1% społeczeństwa ale ta liczba ciągle wzrasta. Jest to choroba o podłożu genetycznym, trwająca całe życie i wymagająca przestrzegania bezwzględnej diety bezglutenowej. Spożywanie glutenu powoduje w konsekwencji zanik kosmków jelitowych, a tym samym znaczące zaburzenia wchłaniania składników odżywczych.

Dotychczas uważano, że choroba ta dotyczy głównie wieku dziecięcego i nadzwyczajnie się z niej wyrasta. Niestety, jak się okazuje może wystąpić w każdym wieku. 

Nietolerancja na gluten. 

Przypadłość ta dotyczy głównie osób dorosłych a najczęstsze objawy to:
  • Ból brzucha
  • Wysypka
  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Biegunka
  • Anemia
  • Nudności i wymioty
Objawy występuj:ą zazwyczaj w ciągu kilku godzin lub dni po spożyciu żywności zawierającej gluten. 

Nadwrażliwość na gluten w przeciwieństwie do celiaki nie ma podłoża genetycznego, a przestrzeganie diety nie wymaga zazwyczaj jej kontynuowania do końca życia.

Alergia na gluten.

Gluten uważany jest jako drugi po mleku, najsilniejszy alergen pokarmowy. Przyjmuje się, że 10 - 25% osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten. Objawy mogą wystąpić natychmiastowo lub z opóźnieniem. Należą do nich:
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Wstrząs anafilaktyczny
  • Pokrzywka skórna
  • Wodnisty katar
  • Skurcz oskrzeli
  • Zmiany skórne
W przypadku dzieci, mówi się o alergii przejściowej, natomiast w przypadku dorosłych o alergii mogącej trwać latami. Ponadto u dorosłych obserwuje się postać alergii, która występuje po równoczesnym wysiłku fizycznym. We wszystkich wymienionych wyżej przypadkach, podstawą leczenia jest dieta bez glutenowa.

Źródło: www.cieliaka.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger