czwartek, 21 sierpnia 2014

Pestycydy w owocach i warzywach

Na ogół pestycydy stosowane są w celu ochrony roślin przed szkodnikami. Uważa się, że wszystkie pestycydy są w różnym stopniu toksyczne. Wykazują one działanie kancerogenne, mutagenne 
i teratogenne. Wszystkie te pestycydy na dłuższą metę są dla nas zabójcze. 


W poniższej tabelce zamieściliśmy listę produktów najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami. Jest to raport EWG za rok 2012. Najlepiej byłoby, jeśli to możliwe zamieniać produkty z "parszywej dwunastki" produktami ekologicznymi.




Niestety, obliczono, że aż 98% dostępnych na konwencjonalnych rynku jabłek zawiera szkodliwe dla zdrowia pestycydy. Najlepiej byłoby mieć własny sad, ale nie każdy może sobie na to pozwolić.
Więcej na ten temat poczytacie w książce Julity Bator: Zamień chemię na jedzenie.

Źródło: J. Bator: "Zamień chemię na jedzenie".

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger