poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Przepis na ajwar

Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na tradycyjny węgierski sos Ajwar, który stanowi bogate źródło składników odżywczych i substancji antyrakowych zawartych w paprykach chili takich jak kapsaicyny. Dodatkowo doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, grilla czy innych potraw :)

Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 20 - 30 dkg papryki chili
  • 1 szklanka oleju
  • 35 - 40 dkg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 przeciery pomidorowe
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystko przebiega bardzo prosto i szybko. Obieramy papryki. Pozbywamy się pestek i białego miąższu. Wszystko gotujemy razem tak długo aż warzywa się rozpadną. Później mielimy. Na końcu pasteryzujemy od 10 do 15 minut. Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger