niedziela, 10 sierpnia 2014

Śliwa tarnina

Niegdyś zapomniana teraz wraca do łask. Śliwa tarnina, a konkretnie jej owoce polecane są na biegunkę. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przede wszystkim owoców tarniny. Zawierają one flawonoidy - przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Z kolei kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco, zawierają m.in. flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C[1].

My robimy z tarniny wino oraz nalewki. W internecie jest mnóstwo przepisów, każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. 






[1] http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tarnina-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-tarniny_37210.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger