wtorek, 30 września 2014

Bieluń czyli datura

Bieluń czyli datura
Datura zwana inaczej bieluniem jest bardzo popularną rośliną ozdobną. U mnie w domu znajdują się co najmniej 4 okazałe kwiaty tego typu. Okazuje się, że zawiera w sobie bardzo silne substancje aktywne, które leczą pewne dolegliwości zdrowotne. Niestety trzeba uważać, roślina ta musi być stosowana pod kontrolą gdyż zawiera silną substancję halucynogenną.


niedziela, 28 września 2014

Olej babassu

Olej babassu
Olej babassu jest tajemniczym olejem pozyskiwanym z nasion palmy atali. Jest olejem składem zbliżonym do oleju kokosowego. Idealnie nawilża i odżywia naszą skórę.


Olej andirowy

Olej andirowy
Olej andirowy jest bardzo starym olejem, znanym już w Amazonii i Brazylii przez ludy dzikie. Znajduje szerokie zastosowanie medyczne. Skutecznie odstrasza owady.



Olej z lnianki - rydzowy

Olej z lnianki - rydzowy
Olej z lnianki pozyskiwany jest z najstarszej, oleistej rośliny w Polsce. Chroni nasz organizm i zawiera mnóstwo potrzebnych substancji aktywnych.


Olej sojowy

Olej sojowy
Olej sojowy to bardzo zdrowy i równie popularny olej stosowany w wielu kuchniach. Zawiera duże ilość dobrych kwasów tłuszczowych. Pozwala obniżać cholesterol.


Olej makowy

Olej makowy
Olej makowy jest mało znanym olejem pozyskiwanym ze specjalnej odmiany szlachetnego maku niebieskiego. Prosimy nie mylić go z makiem lekarskim, nie posiada żadnych substancji narkotycznych :)


O maku polnym możecie poczytać sobie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/mak-polny.html :)

Olej kukurydziany

Olej kukurydziany
Olej kukurydziany to popularny olej stosowany głównie w kuchni amerykańskiej. Jest olejem bardzo zdrowym i zbliżonym do oliwy z oliwek. Chroni nasze serce i pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu.


Olej krokoszowy

Olej krokoszowy
Olej krokoszowy pozyskiwany z rośliny zwanej krokoszem braweńskim pełni podobne zastosowanie do oleju słonecznikowego. Oprócz tego pozwala intensywnie nawilżyć i odżywić naszą skórę i włosy.


Olej koperkowy

Olej koperkowy
Olej koperkowy jest mało znanym olejem i raczej rzadko stosowanym w naszej codziennej kuchni. Posiada on silne właściwości wiatropędne, które są dobrym lekiem na kolki i wzdęcia.




O samym koperku możecie poczytać tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/08/koper-woski.html

Olej arachidowy

Olej arachidowy
Olej arachidowy nie posiada żadnych szczególnych właściwości zdrowotnych. Znajduje jednak ogromnie zastosowanie w zdrowej kuchni, dodatkowo jest ważnym składnikiem kosmetyków i olejków dedykowanych dla skóry suchej.


Lawenda

Lawenda
Czy słyszeliście już o znakomitych właściwościach lawendy? Nie tylko skutecznie odstrasza komary, ale także  znakomicie  wpływa na nasze zdrowie i wygląd. 



Korzystne działanie ma także olejek lawendowy. W aromaterapii jest on uważany za jeden z wartościowych olejków.

Olejek lawendowy podany doustnie dobrze działa na przewód pokarmowy Można go nakładać bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania.

Jako ciekawostkę można podać, że w Bułgarii olejek lawendowy stosuje się w stomatologii.

Pięć kropli olejku na cukrze poprawia apetyt oraz trawienie, usuwa mdłości. Z kolei 40 kropli olejku podanych trzy razy dziennie na łyżce przegotowanej wody działa moczopędnie.


                                            Zdjęcie zaczerpnięte ze strony:  www.flickr.com

Informację zaczerpnięte ze strony: http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art205,jakie-wlasciwosci-ma-lawenda.html

czwartek, 25 września 2014

Tężnia solna w Dębowcu - dzisiejszy wypadzik

Tężnia solna w Dębowcu - dzisiejszy wypadzik
Witamy serdecznie w poście krajoznawczym dotyczącym ciekawych miejsc zdrowotnych w naszej okolicy. Dzisiaj udało Nam się być w bardzo nowoczesnej i zmodernizowane ze środków Unii Europejskiej tężni solankowej w centrum gminy Dębowiec.

Tężnia ta znajduje się za nowoczesnym pawilonem handlowym od razu obok strażnicy i przystanku autobusowego. Dojazd możliwy autobusem, samochodem bądź rowerem.




Sama tężnia solankowa swoją popularność zdobyła jeszcze przed modernizacją, gdzie w parku znajdował się tylko i wyłącznie grzybek z którego wylewała się woda i ulatniała sól. Natomiast dopiero kilka lat temu tężnia ta została zmodernizowana i przybrała całkowicie odmienny wygląd.


Stary grzybek został usunięty, wszędzie widać kostkę brukową oraz piękne zakola wykonane z drewna i gałązek z dzikiej czereśni.




Cała woda pompowana jest do drewnianych skraplaczy, które zraszają wszystkie ściany dookoła tężni. Opadająca woda spływa sobie po ściankach a wiatr rozwiewa potrzebne składniki do inhalacji zdrowotnych.





Cała woda spływa z drewnianych ścianek i ponownie opada do zbiornika przykrytego drewnianymi deskami. 


Pod deskami znowu woda jest mieszana i pompowana z powrotem do skraplaczy aby miała ciągły obieg.



Solanka w Dębowcu charakteryzuje się bardzo dużą ilością składników mineralnych i pierwiastków.

Jest silniejsza od tężni w Rabce czy Kołobrzegu. Z Dębowca część solanki wywożona jest do innych ośrodków zdrowia i sanatoriów.



Rozbudowa tężni pozwoliła na stworzenie bardzo przyjaznego dla zdrowia mikroklimatu, w którym ludzie mogą przez dowolną ilość czasu wdychać zdrowe dla nich składniki odżywcze i leczyć swoje codzienne schorzenia.

Jeśli chodzi o schorzenia to częste przebywanie w tężni solnej zalecane jest dla osób:

  1. Mających problemy z chorobami dróg oddechowych
  2. Dla reumatyków
  3. Ludzi mających problem z chorobami dermatologicznymi
  4. I wiele innych...

Popularność tężni można również dostrzec poprzez pryzmat zainteresowania. Tylko w dniu dzisiejszym w samej tężni znajdowało się ponad 30 osób, z czego część dojechała jeszcze autokarem z innych miejscowości.

Oprócz tego w pobliskim pawilonie można zakupić produkty lecznicze takie jak sól sodowo - bromowa do kąpieli :)

Jeśli ktoś nie wierzy to zapraszamy na krótką wycieczkę :)


Serdecznie zachęcamy jeśli ktoś ma czas, aby zjechać z głównej drogi do domu i podjechać sobie do Dębowca :)

środa, 24 września 2014

Olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy
Olej z kiełków pszenicy to bardzo popularny i bogaty w substancje czynne olej. Pomaga chronić i odżywiać komórki naszej skóry. Jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków.


Olej tamanu inaczej kamani

Olej tamanu inaczej kamani
Olej tamanu pozyskiwany jest w procesie tłoczenia z drzewa gumiakowego. Roślina ta występuje głownie w Indiach, jest olejem słabo znanym i nie do końca przez wszystkich docenionym. Jego silnie właściwości zwalczające choroby skórne są bardzo ciekawe.



Olej konopny

Olej konopny
Olej konopny pozyskiwany z nasion konopi siewnej jest popularnym lekiem na wiele chorób skórnych takich jak trądzik. Jest olejem bezpiecznym, ponieważ w procesie tłoczenia na zimno nie zawiera w sobie żadnych substancji psychoaktywnych takich jak THC.

Wbrew pozorom same konopie, uważane przez wszystkich za poważne zagrożenie nie są takie złe jak się nam może wydawać!


Rącznik pospolity a toksyczna rycyna

Rącznik pospolity a toksyczna rycyna
We wcześniejszym wpisie dotyczącym oleju rycynowego mówiliśmy z czego się go pozyskuje i jakie zagrożenia z sobą niesie. Teraz na celowniku jest sam rącznik pospolity, który zawiera toksyczną truciznę zwaną rycyną, która zabija powoli, natomiast w procesie tłoczenia na zimno z gorącą wodą i parą trucizna ta zostaje zneutralizowana!

Nie radzimy wytwarzać tego oleju samemu w domu ani stykać się z tą rośliną!

Olej rycynowy

Olej rycynowy
Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion rycyny, która jest bardzo silną toksyną. Znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie i co najważniejsze olej ten jest bardzo tanim olejem :)


O rączniku pospolitym, który zawiera w sobie toksyczną i silnie trującą rycyne i sam olej możecie poczytać tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/racznik-pospolity-toksyczna-rycyna.html

Wiesiołek

Wiesiołek
Wiesiołek to popularna roślina posiadająca liczne odmiany bo aż ponad 30. Każda z tych roślin znajduje różnorodne zastosowanie natomiast najbardziej popularną jest wiesiołek dwuletni.


O oleju z wiesiołka poczytacie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/olej-z-wiesioka.html

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka
Jak i sam wiesiołek - olej z wiesiołka staje się coraz bardziej popularny w kosmetyce i ziołolecznictwie. Pozwala leczy wiele chorób oraz pozytywnie wpływa na włosy i rzęsy.



O samym wiesiołku poczytacie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/wiesioek.html

poniedziałek, 22 września 2014

Wyniki konkursu z przyprawami

Zapraszamy serdecznie to zapoznania się z wynikami naszego wrześniowego konkursu w którym do wygrania był zestaw tunezyjskich przypraw wraz z herbatą zieloną z miętą.

Wszystkim biorącym udział serdecznie dziękujemy, może szczęście dopisze Wam w następnym konkursie :)

Natomiast zwycięzcy lub zwyciężczyni gratulujemy wygranej i prosimy o kontakt w sprawie wysyłki nagród :)


niedziela, 21 września 2014

Przepis na zupę z dyni

Przepis na zupę z dyni
O zaletach dyni pisaliśmy na blogu już nie raz. O tym poczytacie TUTAJ lub Tu.
Dzisiaj chcemy z Wami się podzielić przepisem na szybką i smaczną zupę dyniową. Sezon na dynię trwa, więc warto z niego skorzystać. 


Zupa z dyni

Składniki:
pół kilograma dyni
2 łyżki oleju
kawałek korzenia imbiru (ok.3 cm)
posiekany ząbek czosnku
3 szklanki wywaru warzywnego
1 marchewka
pieprz
curry
opcjonalnie sól

Przygotowanie:
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Dynie obieramy i usuwamy pestki (warto je wysuszyć, żeby się nimi później delektować), a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z marchewką na rozgrzanym oleju. Obieramy korzeń imbiru i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do podsmażonej dyni dodajemy pokrojonego pomidora, imbir i czosnek. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i chwilę zagotowujemy.

                                                                                                                                     Smacznego


Gotowa zupa z dyni

Pestki dyni


Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu:

Kaloryczność:


Źródło:
http://kalkulatorkalorii.net/

Olej migdałowy

Olej migdałowy
Olej migdałowy to jeden z najbardziej ekskluzywnych olejów stosowanych w kosmetyce. Zawiera liczne kwasy i związki dbające o naszą skórę.


Olej jojoba

Olej jojoba
Olej jojoba to kolejny bardzo popularny olej po oleju arganowym czy kokosowym. Stanowi skuteczną kurację dla skóry wrażliwej.


Olej awokado

Olej awokado
Olej pozyskiwany z popularnego awokado oferuje nam głownie zastosowanie w kosmetyce. Jest rajem dla naszej zmęczonej i wrażliwe skóry.


O samym awokado możecie poczytać sobie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2013/11/dobroczynne-awokado.html

Widłak goździsty

Widłak goździsty
Widłak goździsty to zioło skuteczne w leczeniu marskości wątroby i zwalczaniu nowotworów. Jako nieliczne zioło na świecie bogate jest w promieniotwórczy pierwiastek Rad, który wspomaga zwalczanie nowotworów.


PAMIĘTAJCIE!!!
Widłak goździsty jest gatunkiem objętym ochroną częściową. To znaczy, że można go zbierać tylko jeżeli ktoś uzyskał zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Brak tej informacji spowodować, że ktoś nieświadomie popełni wykroczenie.


sobota, 20 września 2014

Dzięgiel chiński czyli Dang Gui

Dzięgiel chiński czyli Dang Gui
Dzięgiel chiński uważany jest za żeńskie przeciwieństwo żeń-szenia. Ziołą chińskie oferują na prawdę ciekawe i wartościowe właściwości :)


Skok ma wielką moc

Skok ma wielką moc
Czy zastanawialiście się kiedyś ile dobrego może przynieść dla naszego zdrowia skakanie na skakance? Nie tylko szybciej spalimy kalorie, ale także wyrzeźbimy swoje ciało.

Skakanie na skakance nie jest wskazane dla osób z nadwagą i otyłością, problemami z krążeniem, lub ostrą niewydolnością serca

Należy także pamiętać, że przed skakaniem wskazana jest rozgrzewka stawów dłoni i ramion oraz ćwiczenia kolan i kostek. Jak przed każdymi ćwiczeniami rozgrzewka jest konieczna, aby uniknąć kontuzji podczas treningu. 

Tyle dobrego może nam przynieść skakanie na skakance.


Należy także pamiętać o prawidłowej technice skakania na skakance:





Kto podejmuje z Nami wyzwanie i zaczyna skakać na skakance?



piątek, 19 września 2014

Olej sezamowy

Olej sezamowy
Kolejnym bardzo popularnym olejem jest olej sezamowy. Nie wolno na nim smażyć, stąd stosowany jest głównie jako dodatek do sałatek. Zawiera również ciekawe właściwości, które podane są na tej infografice;)


O samym sezamie możecie poczytać również tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2013/11/sezam-jako-pogromca-cholesterolu.html

Olej z pestek arbuza

Olej z pestek arbuza
Wszyscy wiemy, że arbuz to owoc składający się w 70% z wody. Zawiera on również pestki, której kryją w sobie kolejną substancję aktywną zwaną karotenem ( prowitaminą A ), która chroni Nas przed rakiem i zwalcza komórki rakowe. Kolejny dowód na to, że wszystko co dobre znajduje się w pestkach :)


O samym arbuzie możecie poczytać sobie tutaj: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/02/arbuz.html lub tutaj http://modnystyl2013.blogspot.com/2013/07/arbuz-idealny-na-lato.html

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli
Pestki moreli skrywają w sobie niezwykła tajemnicę. Zawierają w sobie amigdalinę, która stanowi bardzo skuteczną substancję czynną wspomagającą leczenie nowotworów i całkowite zwalczanie komórek rakowych. Amigdalina stosowana była od dawna. Ludy spożywające duże ilości witaminy B17 nie chorują praktycznie na raka. Pestki moreli i amigdalina to sól w oku firm farmaceutycznych, które ukrywają ten fakt przed ludźmi.


Olej z czarnuszki siewnej

Olej z czarnuszki siewnej
Jak wszyscy doskonale wiemy, olej to podstawa w naszej codziennej kuchni. Oleje przygotowuje się a właściwe najczęściej tłoczy na zimno z różnych rodzajów roślin. Olej o którym tutaj piszemy jest olejem wyjątkowym, dlatego, że przygotowany został z czarnuszki siewnej, czyli specyficznej przyprawy wykazującej silne działanie zdrowotne. 


Sam olej jest bogatym źródłem nienansyconych kwasów tłuszczowych czyli tych dobrych, które dbają o nasze serce i cały organizm, zalecane są dla osób na diecie, cukrzyków i tych otyłych oraz fitosteroli.

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek jest rośliną dziką, porastającą tereny całej Europy.Nie trudno spotkać go na skraju pól, gdyż uważany jest za chwast. Okazuje się jednak, że roślina jest bardzo użyteczna i oferuje Nam bardzo korzystne właściwości lecznicze.


czwartek, 18 września 2014

Kora lapacho

Kora lapacho
Lapacho jest znane również jako „Herbata Inków”, . Pochodzi z Ameryki Południowej, z Andów. Podobno już Inkowie wykorzystywali Lapacho do przyrządzania naparów leczących wiele chorób. Roślina ta w ostatnim czasie zyskuje szereg zwolenników jak i przeciwników. Badania nad skutecznością tej rośliny nie zostały potwierdzone medycznie. Zawiera ona silnie toksyczne substancje mogące wywoływać poważne schorzenia.

środa, 17 września 2014

Plastry compeed

Plastry compeed
Ostatnio zarejestrowaliśmy się w serwisie: Samplecity i dostaliśmy do testowania plaster Compeed na pęcherze.








Jak zapewnia producent: 

Hydrokoloidowe
plastry na pęcherze działają jak druga skóra, absorbując wilgoć i formując ochronną poduszeczkę, aby:
Błyskawicznie złagodzić ból wywoływany przez pęcherz
Chronić pęcherz przed otarciami
Zapewnić szybkie gojenie rany w optymalnych warunkach

Jeden plaster utrzymuje się na miejscu przez kilka dni. W indywidualnych przypadkach czas ten może się różnić.



Niestety, pęcherze pojawiają niekiedy na naszych stopach i w znaczący sposób utrudniają nam życie. Nie pozwólmy przypłacić tego cierpieniem, gdy chcemy założyć swoje ulubione buty.

Czy któraś z Was stosowała plastry Compeed na pęcherze? Jak się sprawdzają?

                    Przysłali Nam jeden średni plaster. Będziemy testować, gdy pojawi się pęcherz :) 





wtorek, 16 września 2014

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni
Właściwości zdrowotne i odżywcze dyni wskazują na to jak ważne jest to warzywo w naszej codziennej diecie. Również duża zawartość cynku sprawia, że mężczyźni powinni się dynią zajadać codziennie. Olej pozyskiwany z pestek dyni jest również drogocenny. Poczytajcie dlaczego :)


Poczytaj również o dyni w tym wpisie: http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/01/zdrowa-dynia.html

poniedziałek, 15 września 2014

Oliwka zielona

Oliwka zielona
Oliwki to główny składnik kuchni śródziemnomorskiej, która jednocześnie uważana jest za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Poczytajcie co oliwki nam oferują a później rzućcie okiem na oliwę z oliwek :)


Co, nieco o oliwie z oliwek możecie poczytać tutaj w innym poście http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/oliwa-z-oliwek.html
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger