poniedziałek, 15 września 2014

Oliwa z oliwek

Gaje oliwne to chyba jedne z najpiękniejszych i najbardziej użytecznych darów natury. Drzewa oliwne co roku wydają miliony ton oliwek z których tłoczona jest oliwa z oliwek. Olej ten wykazuje bardzo pożyteczne działanie na organizm ludzki i pozwala w odpowiedni sposób go chronić. 

Do spożywania na surowo najlepsza jest oliwa extra virgin, z kolei do smażenia najlepszy jest rodzaj di sansa.
Pamiętajmy!!! Oliwa nie nadaje się do długotrwałego smażenia. 
Dobrym wyjściem jest duszenie na oliwie, czyli krótkie podsmażenie, a potem dolanie wody. 




O oliwce zielonej możecie poczytać sobie w tym poście http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/oliwka-zielona.html


Źródło: J. Bator, Zamień chemię na jedzenie. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger