niedziela, 21 września 2014

Przepis na zupę z dyni

O zaletach dyni pisaliśmy na blogu już nie raz. O tym poczytacie TUTAJ lub Tu.
Dzisiaj chcemy z Wami się podzielić przepisem na szybką i smaczną zupę dyniową. Sezon na dynię trwa, więc warto z niego skorzystać. 


Zupa z dyni

Składniki:
pół kilograma dyni
2 łyżki oleju
kawałek korzenia imbiru (ok.3 cm)
posiekany ząbek czosnku
3 szklanki wywaru warzywnego
1 marchewka
pieprz
curry
opcjonalnie sól

Przygotowanie:
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Dynie obieramy i usuwamy pestki (warto je wysuszyć, żeby się nimi później delektować), a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z marchewką na rozgrzanym oleju. Obieramy korzeń imbiru i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do podsmażonej dyni dodajemy pokrojonego pomidora, imbir i czosnek. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i chwilę zagotowujemy.

                                                                                                                                     Smacznego


Gotowa zupa z dyni

Pestki dyni


Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu:

Kaloryczność:


Źródło:
http://kalkulatorkalorii.net/

4 komentarze :

  1. Nie przepadam za dynią chociaż zupa może i dobra jest. Ja słyszałam o pierogach z dynią i białym serem są podobno świetne ale nie jadłam jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy kto co lubi :)

      Nam osobiście zupa bardzo smakuje :) Jest podobna do cebulowej czy porowej :)

      Bardzo dobra jest również dynia zapiekana z czarnuszką ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeśli ma Pani jakiś sprawdzony i ciekawy przepis to prosimy o podzielenie się :)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger