wtorek, 14 października 2014

Kapusta kiszona

Kiszona kapusta jest tania, dostępna o każdej porze roku, a przy tym ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Dlatego warto ją podjadać!
Pamiętajcie! Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta to nie to samo, nie dajcie się nabrać. 


2 komentarze :

  1. Szukałam, szukałam i nigdzie nie mogę znaleźć. W sklepach widuję kapustę KWASZONĄ, czym ona się różni od kiszonej? Chodzi mi zarówno o proces tworzenia, jak i właściowści.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mądre pytanie, ponieważ różnica jest zasadnicza.

    Mówiąc o kapuście kiszonej mamy na myśli produkt na którym dokonywana jest co najmniej 2 tygodniowa fermentacja mlekowa. Taka kapusta zawiera sporo bakterii kwasu mlekowego ( więcej niż w jogurtach )

    Natomiast jeśli chodzi o kapustę KWASZONĄ to nie powstaje ona w procesie fermentacji. Zostaje ona kiszona przy użyciu przypraw, cukru i octu. Nie posiada dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego tylko kwas octowy likwidujący czerwone krwinki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger