niedziela, 5 października 2014

Lecznicze właściwości kwiatów i owoców jarzębiny (jarzębina)

Jarzębina to drzewo ozdobne, które rośnie w parkach, lasach, ogrodach i wzdłuż ulic.
 Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby, ceniona jest za dużą ilość witaminy C, jest idealna na przeziębienie.  
Na co jeszcze jest dobra jarzębina zobaczcie na grafice. 

Kiedy zbierać kwiaty i owoce jarzębiny?
Kwiaty jarzębiny zbiera się na początku kwitnienia, z kolei owoce kiedy dojrzeją i uzyskają czerwony kolor. 
UWAGA!!!
Pamiętaj, aby nie jeść owoców jarzębiny na surowo, ponieważ zawierają dużą ilość sorbiny, która powoduje gorzki i cierpki smak owoców. Kwas parasorbinowy jest trujący! Co może skutkować wymiotami i biegunką.

Wywar z jarzębiny 
Przepis na wywar z jarzębiny: (pij 3 razy dziennie po pół szklanki)
Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny. 
Wywar jest idealny dla wzmocnienia pracy serca. 


Napar przyrządzony z owoców jarzębiny jest idealny na przeziębienia. 
Przy przeziębieniach: łyżkę stołową owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy około 5 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, odcedzamy i pijemy w 2-3 porcjach. 




Źródło: www.poradnikzdrowie.pl/

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger