piątek, 31 października 2014

Rabarbar - rzewień

Rabarbar to bardzo popularna bylina ogrodowa, która znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Posiada ona również bardzo pożyteczne właściwości :)

Niektórzy dietetycy odradzają spożywanie rabarbaru ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Kwas ten odpowiedzialny jest za wypłukiwanie wapnia z kości i psucie zębów. Pamiętajcie, że wszystko spożywane w nadmiernych ilościach szkodzi i we wszystkim należy zachować umiar!






Zawartość kalorii w 100 gramach produktu:
- rabarbar surowy - 21 kcal
- rabarbar ugotowany z cukrem - 116 kcal
- ciasto rabarbarowe kruche - 196 kcal
- ciasto rabarbarowe drożdżowe - 264 kcal

Wartości odżywcze:


Węglowodany:



Witaminy:



Minerały:



Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:



Źródło obliczeń:
www.kalkulatorkalorii.net
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger