środa, 7 stycznia 2015

Niezdrowe kostki rosołowe!

Nie jedna Pani domu używa kostek rosołowych, nie wiedząc o ich szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. Kostki rosołowe to tykająca bomba chemiczna, której należy unikać. Alternatywą dla zwykłej kostki rosołowej jest zrobienie samemu w domu kostki rosołowej pozbawionej tych wszystkich chemicznych dodatków.  

Przykładowo przepis na przygotowanie domowej kostki rosołowej:

DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA

Do przygotowania użyjcie tych warzyw, które lubicie
Można np. użyć więcej selera lub dodać suszonych grzybów - kierujcie się swoimi upodobaniami smakowymi!

Składniki:

● 5 średnich marchewek
● 1 mały seler
● 2 pietruszki
● 2 pomidory (bez skórki i pestek)
● 1 duża cebula (może być wcześniej zeszklona)
● 200g soli
● 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
● 1 ząbek czosnku
● ok. 30g wody lub białego wina
● pęczek natki pietruszki
● 1 łyżka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
● 1 łyżka suszonego rozmarynu
● kilka ziaren lub łyżeczka zmielonego pieprzu
● kilka liści laurowych
● kilka ziaren ziela angielskiego
● 2-3 łyżki kurkumy

Wykonanie:

Wszystkie warzywa bardzo drobno pokrój w kostkę (można zmiksować lub zetrzeć na tarce), a przyprawy i zioła zmiel lub posiekaj. Tak przygotowane wszystkie składniki włóż do głębokiej patelni lub garnka z grubym denkiem. Zagotuj pod przykryciem, a następnie trzymaj na małym ogniu przez 1-2 godziny co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje. Jeśli przeszkadzają Ci grudki możesz jeszcze raz zmiksować
Gotową pastę możesz przełożyć do wysterylizowanych słoiczków - są najwygodniejsze w użyciu. Raz otwarte trzymaj w lodówce

Uwaga! - pasta w trakcie i tuż po przygotowaniu dość intensywnie pachnie. Wszystkie składniki muszą się "przegryźć", ale na drugi dzień już można z niej skorzystać
1-2 łyżeczki takiej pasty odpowiadają jednej kostce. Domowa "kostka rosołowa" może być przechowywana nawet przez pół roku

Jeśli nie przekonuje Cię warzywna wersja i preferujesz drobiową kostkę rosołową, to do wyżej wymienionych składników dodaj ok. 200g mięsa drobiowego (może być z podudzi), troszkę więcej wody lub wina, kilka ziaren kolendry oraz koniecznie zeszkloną cebulę i lubczyk

Życzymy smacznego! - 


Macie jakieś swoje ulubione przepisy na domową kostkę rosołową? Czekamy na propozycję. 

Dlaczego kostki rosołowe są niezdrowe?


2 komentarze :

  1. Szkoda, że nie podaliście, jak skutkują te chemikalia... Tzn. jaki mają wpływ na zdrowie. To, że faszerujemy się chemią, wszyscy wiemy...

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kiedyś o tym wspominaliśmy na naszym fanpagu na Fb, jak poszczególne substancję działają na nasz organizm. Dla przypomnienia postaramy się o tym napisać w kolejnych postach. Zapraszamy do obserwacji Nas :)

      Pozdrawiamy ;)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger