sobota, 21 lutego 2015

Zdrowe frytki z batatów

Tradycyjne frytki robione z ziemniaków, pieczone w głębokim tłuszczu nie należą do najzdrowszych posiłków. Stąd ostatnio próbujemy robić ich zdrowszą wersję z warzyw. Tak oto wczoraj zrobiliśmy frytki z batatów. 

O batatach i ich właściwościach pisaliśmy TUTAJ

Takie frytki stanowią idealny dodatek do ryb, ale też doskonale się sprawdzają jako samodzielna przekąska. 

Frytki z batatów

Potrzebne składniki do zrobienia frytków z batatów:

* bataty
* oliwa z oliwek
* tymianek
* pieprz czarny
* papier do pieczenia


Wykonanie:

Bataty myjemy, obieramy ze skóry (można też piec ze skórką. Tylko  bataty należy dobrze wyszorować) i kroimy w paski (tak, aby wyglądem przypominały frytki). W dużej misce nacieramy niewielką ilością oliwy z oliwek i przyprawami –  my posypaliśmy jedynie tymiankiem i pieprzem. Całość układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

Smacznego!

Bataty










2 komentarze :

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger