sobota, 11 kwietnia 2015

Kasza bulgur

Otrzymywana jest z gotowych, gniecionych i wysuszonych ziaren pszenicy durum. Zawiera sporą dawkę błonnika i skarbnicę kwasu foliowego. Sprawdźcie, jakie właściwości jeszcze skrywa  kasza bulgur.


Jak ją gotować?

Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.[1]





Wartości odżywcze w 100 g produktu (kasza ugotowana):



Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały

Wapń – 10 mg
Żelazo - 0.96 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.57 mg

Witaminy

Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6 - 0.083 mg
Kwas foliowy - 18 ug
Witamina A – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug

Źródło danych: USDA National Nutrient Database




Źródło:
- www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
- www.wiecejnizzdrowie.pl/kasza-bulgur/

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger