poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kasza kuskus

Wytwarzana jest z twardej pszenicy durum. W Polsce ta pszenica wykorzystywana jest do produkcji kaszy manny, pieczywa oraz makaronów. Nazwa pszenicy wywodzi się od słowa: kaskasa, tzn. tłuc, rozbijać. Obecnie  kuskus otrzymywany jest  poprzez  granulację mąki pszennej z wodą i dodatkami i przesiewanie grysiku przez sita o odpowiedniej średnicy.


Kaszę kuskus można spożywać zarówno w postaci deserów, jako dodatek do sałatek, ryb i wielu innych dań. 


Właściwości kaszy kuskus:



Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu (kasza kuskus - ugotowana):





Źródło:

- http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl10/teksty150
-http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html?page=1&
-http://kalkulatorkalorii.net/
-http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/323243,Dlaczego-warto-jesc-kuskus.html#

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger