poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika swoją nazwę zawdzięcza temu, że jego liście mają zapach ogórka.  Olej ten chętnie jest wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa oraz znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. 

Olej ten zawiera bardzo wysoką zawartość  kwasu gamma-linolenowego, czyli GLA.  Oprócz tego zawiera także: flawonoidy, garbniki, sole mineralne, witaminę C, magnez, potas, żelazo, cynk, alantoinę, kwas cytrynowy i jabłkowy, związki śladowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. 


Można go stosować zarówno profilaktycznie jak i w celach leczniczych. 


Przeciwwskazania
Ostrożność powinny zachować osoby stosujące niesteroidowe leki przeciwzapalne, gdyż ogórecznik może wzmagać ich działanie. Spożywany w nadmiernych ilościach może powodować nudności, obniżenie ciśnienia krwi, a także może działać przeczyszczająco. [1]






[1] http://dailytips.pl/ogorecznik-lekarski/
http://olejzogorecznika.pl/









2 komentarze :

  1. Ciekawi mnie czy jest coś, z czego się nie robi jeszcze oleju :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej to bardzo skuteczna forma konserwacji składników odżywczych i leczniczych pozyskiwanych z owoców, warzyw, roślin czy ziół. Olejów jest bardzo dużo :)

      Oprócz oleju mogą występować również wyciągi alkoholowe ;)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger