niedziela, 24 maja 2015

Brukiew

 Brukiew powstała z krzyżowania kapusty i rzepy. Kiedyś było to bardzo popularne warzywo kuchni polskiej, które dziś powoli wraca do łask.

UWAGA!!!
Zbyt częste spożywanie brukwi może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. Wszystko przez uwalniane z niej cyjanki, które następnie przekształcane są w tiocyjanki hamujące transport jodu w tarczycy.


Z brukwi można przyrządzić pyszne puree, surówkę, upiec lub zjeść ugotowaną. 


Poznajcie właściwości brukwi:


Źródło:
https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/12/01/brukiew-super-warzywo-nie-tylko-od-biedy/

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger