środa, 17 czerwca 2015

Czerwona porzeczka

Czerwonym porzeczką oprócz właściwości zdrowotnych przypisuje się także właściwości kosmetyczne. Dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne, a obecne w nich witaminy PP, C, żelazo oraz garbniki działają oczyszczająco i tonizująco, stąd polecane są osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową. 

Zapraszamy także na podróż po Naszym ogrodzie: http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/06/w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy.html

Poznajcie właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek:



Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g):

Wartość energetyczna - 65 kcal
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
Błonnik - 4.3

Minerały

Wapń - 33 mg
Żelazo - 1.00 mg
Magnez - 13 mg
Fosfor - 44 mg
Potas - 275 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.23 mg

Witaminy

Witamina C - 41 mg
Tiamina - 0.040 mg
Ryboflawina - 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
Witamina B6 - 0.070 mg
Kwas foliowy - 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E - 0.10 mg
Witamina K - 11.0 μg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly_41765.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger