wtorek, 23 czerwca 2015

Nalewka z orzecha włoskiego

Witajcie. Dawno nie było czasu, aby napisać dla Was coś ciekawego. Dzisiaj mieliśmy trochę luźniej, dlatego zabraliśmy się za przygotowanie nalewki z orzecha włoskiego. Dlaczego teraz? Dlatego, że w tej chwili orzechy są jeszcze zielone i miękkie w środku, dlatego mogą być w łatwy spokój pokrojone na plasterki, właściwie powinno się je zbierać na nalewkę do końca czerwca lub jak mówią inne teorie do 20 lipca. Oczywiście możecie znaleźć również i inny przepis, które proponują wykorzystanie np. samych skórek z orzecha włoskiego - tak, też tak można, sprawdzaliśmy w zeszłym roku i nalewka wychodzi równie smakowita :)

Co Nam będzie potrzebne?

- Świerze orzechy włoskie zerwane prosto z drzewa, jeszcze zielone
- Kilka młodych liści z orzecha włoskiego
- Spirytus bądź wódka
- Słoik dowolnej wielkości

Przygotowanie

Pierwszym krokiem do przygotowania naszej nalewki będzie pokrojenie zebranych wcześniej orzechów na drobne plasterki, aby pozyskać jak najwięcej aromatu. Pokrojone orzechy wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem. Jeśli ktoś nie ma aktualnie spirytusu, może być wódka 40% lub więcej. Całość zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Nasza nalewka przygotowana dzisiaj wygląda tak:



W tej chwili jej barwa jest jasno zielonkawa. Po kilku godzinach będzie stawać się coraz ciemniejsza, aż całkowicie zaczernieje. Ale nie martwcie się tym! Taka ma być. Finalna i gotowa nalewka będzie całkowicie czarna.



Na jak długo odstawić?

Proces leżakowania nalewki wynosi od 3 do 6 tygodni. Mówimy tutaj o samym tworzeniu się wyciągu alkoholowego, w którym znajdować się będą wszystkie cenne i lecznicze składniki.
Po tym czasie cały wyciąg zlewamy do odrębnego naczynia.

Co dalej?

Dalej staniemy przed wyborem w jaki sposób dokończyć proces wytwórczy. Czy wykorzystamy cukier, czy wykorzystamy miód, czy może w ogóle nie będziemy stosować, żadnej substancji słodzącej.

My swoje nalewki tworzymy głównie na bazie miodu. Do letnie wody dodajemy kilka łyżek miodu, im więcej tym nalewka będzie słodsza. Pamiętajmy, że woda nie może być zbyt ciepła, ponieważ miód straci swoją całą wartość.

Miód rozpuszczony z wodą mieszamy razem z wcześniej spreparowanym wyciągiem alkoholowym. Na tym etapie od Nas zależy również jakie stężenie będzie posiadać nasza nalewka. Im bardziej ją rozcieńczymy, tym bardziej będzie słabsza.

Wszystko wlewamy ładnie do butelek i odstawiamy znowu w ciemne miejsce. Tak na prawdę na tym etapie będzie zachodzić właściwe dojrzewanie nalewki. Im dłużej postoi tym będzie smaczniejsza.



3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Tą nalewkę pije się tylko profilaktycznie w celach leczniczych ;)

      Usuń
  2. Podobnie robi się krople z orzecha jest cudownym lekiem na jelitówkę! i niestrawność żołądkową! Robię co rok i polecam wszystkim:)*

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger