wtorek, 21 lipca 2015

Dereń jadalny

Rośnie w lasach jako krzew lub malutkie drzewo. Można zbierać jego  drobne i białe kwiaty już na przełomie lutego i marca. Z kolei czerwone, podłużne, charakteryzujące się cierpkim smakiem  owoce można zbierać od lipca do października. 




Herbata z derenia - przepis

Herbata z derenia wzmocni organizm, wspomoże pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększy odporność organizmu. Polecana jest szczególnie podczas przeziębienia.

Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych, tę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń.


Właściwości: 






Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/deren-jadalny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-derenia-jadalnego_37374.html



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger