środa, 8 lipca 2015

Sałata maślana, głowiasta

Sałata maślana zwana inaczej sałatą głowiastą, maślaną lub po prostu zieloną sałatą jest niekwestionowaną królową wśród sałat. Ma łagodny smak. Co ważne nie może być długo  przechowywana, ponieważ szybko traci swój smak. 

W 100 g sałaty powinniśmy znaleźć (jak wiemy sałata sałacie nierówna):

sód 4 mg (dzienna dawka to ok. 100 mg)

wapń 24 mg (1000 mg - tyle powinna przyjąć dziennie dorosła osoba)

żelazo 0,7 mg (dobowe zapotrzebowanie to 10 mg)

potas 124 mg (powyżej 100 mg)

fosfor 21 mg (ok. 800 mg)

magnez 9 mg (300 - 400 mg to dzienna porcja)

witamina A 192 μg (dzienna dawka to 700 μg)

witamina E 0,43 mg (od 10 - 30 mg)

witamina B1 0,045 mg (1,2 - 1,4 mg)

witamina B2 0,089 mg (1,2 - 1,4 mg)


Źródło:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15723110,Salata___zielona_moc_witamin.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/salata-zrodlo-witamin-i-mikroelementow-potrzebnych-kobiecie-w-ciazy_35187.html

5 komentarzy :

  1. Zielona sałata jest zdecydowanie moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze ta z własnego ogródka to dopiero bajka :)

      Usuń
  2. Lubię, chociaż wolę lodową ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma sezonu, by sałata nie rosła w moim ogródku. Cała rodzina ją uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna i własna to cieszy ;) Smak niepowtarzalny :)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger