sobota, 11 lipca 2015

Zdrowe owocowe lody sorbetowe

Dzisiejszy wpis będzie inny niż wszystkie pozostałe, ponieważ chcemy zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na własne domowe i zdrowe lody owocowe na bazie sorbetu bez mleka. Tego typu lody mogą zostać wykonane szybko praktycznie przez każdego z dowolnego rodzaju owoców. My lubimy łączyć smaki i tworzyć nowe połączenia :)

Co Nas skłoniło do przygotowania tego przepisu? Fakt, że dzieci uwielbiają lody. Te, które można łatwo dostać w sklepach nie są zdrowe, gdyż opierają się na chemicznym proszku smakowym, często także orzechach, które mogą uczulać. Nie należy również zapominać o sztucznych barwnikach i aromatach smakowych, które zagościły w przemyśle lodziarskim. Dodatkowo, co ciekawe po tych lodach wcale nie boli gardło :)

Poza tym osoby nie spożywające mleka czy innej formy nabiału ze względu na nietolerancje mogą śmiało spożywać te lody do woli :) 

Składniki:
- Dowolne rodzaje owoców ( w naszym przypadku arbuz, truskawki )
- Cytryna bądź limonka ( dla wzmocnienia smaku )
- Miód naturalny lub cukier trzcinowy

Zabieramy się do roboty. Oczywiście owoce dokładnie myjemy, obieramy szypułki, arbuza kroimy, wybieramy pestki i małe kawałki wrzucamy do blendera.


Następnie tak przygotowane kawałki owoców blendujemy dokładnie na ciekłą pulpę. W Naszym przypadku po zblendowaniu będzie bardzo dużo wody ze względu na to, że dodaliśmy sporo arbuza. W przypadku lodów robionych na bazie samych bananów mieszanka będzie gęsta. Po zblendowaniu pierwszej partii dodajemy truskawki oraz miód naturalny, najlepiej w formie pół ciekłej i blendujemy dalej. Jeśli ktoś nie lubi słodkich lodów to może dodać tego miodu mniej, my dodaliśmy dużą łyżkę.


Dlaczego miód? On nada naszym lodom słodyczy. Nie bądźmy leniwi... nie używajmy cukru białego lub sztucznych słodzików. Miód jest bardzo zdrowym składnikiem wykorzystywanym w apioterapii. Ale pamiętajmy, że miód musi być prawdziwy a nie sztuczny.

Dodatkowo jeśli nasz miód się nam skrystalizował to możemy delikatnie go podgrzać lub odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce aby zmienił stan skupienia z stałego na płynny.


Po dokładnym zblendowaniu należy rozlać do kubeczków, bądź pojemników.  Mogą być ceramiczne, szklane, ale najlepiej z grubego szkła, żeby nam nie popękały w zamrażalniku. Po rozlaniu lodów należy pojemniki zabezpieczyć folią, aby lody nie nasiąkły smakiem mięsa lub innych produktów przechowywanych w zamrażalce.


Lody najlepiej mrozić przez co najmniej 6 godzin. My osobiście zostawiamy je na całą noc i jemy następnego dnia :) Smacznego :)








4 komentarze :

  1. Pyszne!!!! I przede wszystkim zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i zdrowo :) Nigdy nie próbowałam lodów z arbuza, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody z arbuza są troszkę płonę :) Nie musi to być koniecznie arbuz a np. same truskawki :) Oprócz tego lepiej wycisnąć sam sok niż blendować całą limonkę aby uniknąć delikatnej goryczki :)

      Usuń

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger