sobota, 8 sierpnia 2015

Lekka wiosenna sałatka słodko-ostra

Witajcie serdecznie. Dzisiaj chcielibyśmy się podzielić Naszym przepisem na szybką sałatkę. Przepis nie jest bardzo skomplikowany i nie zabiera dużo czasu. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, grilla czy praktycznie każdego mięsa :)




Do przygotowania potrzebujemy:

Składniki sałatki:

- Różnego rodzaju sałaty ( pekińska, lodowa, włoska, roszpunka, rukola, czerwona, szpinak, bazylia )
- Pomidory duże lub koktajlowe ( kilka sztuk )
- 1 dużą paprykę czerwoną
- 1 dużą paprykę żółtą
- 1 cebulę czerwoną
- 1 puszkę kukurydzy
- 1 puszkę ananasa

Sos:

- Kilka ząbków czosnku polskiego
- Jogurt naturalny typu greckiego
- Majonez
- Pieprz i sól

 Zaczynamy od sałaty, dokładnie myjemy i kroimy na drobne części. Najlepsza sałata to ta z własnego ogrodu, natomiast jeśli ktoś nie posiada to można śmiało kupić gotową mieszankę sałat w paczkach w Lidlu lub innej sieciówce. Oczywiście własna jest najlepsza :)

Pomidorki po umyciu kroimy na ćwiartki tak aby były widoczne w sałatce. Paprykę myjemy, wykrajamy środek oraz kroimy na drobną kostkę lub większe paski.

Cebulkę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, a potem drobno siekamy aby kawałki były jak najmniejsze i nie raziły w sałatce.

Otwieramy puszkę z kukurydzą, odlewamy zalewę, kukurydze myjemy na sitku, aby pozbyć się konserwantów. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że kukurydza w puszkach to coraz częściej GMO, natomiast starajmy się szukać produktów Polskich ze znakiem jakości Q. Dodajemy do sałatki.

Wodę z ananasa odlewamy do osobnego kubka, ponieważ zostanie wykorzystana później w sosie. Jeśli kupiliśmy ananasa w plastrach to drobno kroimy, natomiast jeśli dorwaliśmy już pokrojonego to mamy mniej roboty :)

Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Do większego garnka dodajemy jogurt oraz kilka łyżek majonezu. Następnie razem mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy soku z ananasa i dalej mieszamy aby cały jogurt się rozrobił. Dodajemy szczyptę soli, najlepiej himalajskiej do smaku oraz pieprzu. Na samym końcu obieramy czosnek i wyciskamy do sosu. Ostrość zależy od swoich własnych upodobań.

Gotowym sosem zalewamy składniki i mieszamy. Zostawiamy na jakiś czas aby wszystkie smaki "przegryzły się" :)

Gotujcie i dzielcie się z Nami swoimi wrażeniami :)
SMACZNEGO :)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger