Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na szybkie i smaczne ciasteczka z dużą zawartością błonnika. Przepis inspirowany jest "Ciasteczkami owsianymi z żurawiną" z bloga domgosi.pl. Natomiast my wprowadziliśmy pewne modyfikacje :) Efekt końcowy prezentuje się bardzo smakowicie :)
Potrzebne składniki:
1. 200 g płatków owsianych
2. Pół paczki musli wielozbożowego (można zastąpić czymś innym)
3. 150 g łuskanego słonecznika
4. 50 g pestek dyni
5. 70 g rodzynek
6. 2 łyżki mąki
7. 3 całe jajka kurze
8. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
9. Kanadyjski syrop klonowy ( Butelka 250 ml, lub 3 łyżki miodu )
8. 80 g masła
Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek nie są trudne do zdobycia, może oprócz syropu klonowego. My zakupiliśmy go w Rossmann. Powyższe składniki mogą zostać zamienione na inne jeśli któreś z nich Wam nie odpowiadają. Mamy na myśli tutaj głównie gotową mieszankę musli, które niestety jest dodatkowo dosładzane.
Przygotowanie:
Na samym początku odmierzamy 80 g masła, wrzucamy do garnka i topimy bardzo powoli. Jednocześnie uważamy, aby masła nie spalić :) Do roztopionego masła dodajemy po kolei bakalie tj. nasiona słonecznika, pestki dyni, rodzynki. Wszystko zalewamy syropem klonowym bądź miodem co sprawi, że Nasze składniki ładnie się skleją.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby ostygło. Następnie do dużej miski wsypujemy płatki owsiane i musli, a później bakalie z masłem i mieszamy wszystko ponownie.
Na tym etapie dodajemy mąkę oraz sodę. Wbijamy wszystkie jajka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie musimy przyciąć odpowiednią ilość papieru do pieczenia, wyłożyć go na blaszki, aby uniknąć aplikowania dodatkowej ilości tłuszczu. Na blaszkach układamy małe porcja ciasteczek, w sumie dowolnej wielkości takie, jak lubimy :)
To już prawie koniec :) Teraz należy wsadzić ciasteczka do nagrzane piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 10 - 15 minut aż do zrumienienia się ciasteczek. Należy kontrolować je co jakiś czas, gdyż czasy mogą być różne :)
Życzymy smacznego :)
o, widzę że wypróbuję nowy przepis w weekend :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są mega pyszne :)
UsuńNatomiast jeśli chodzi o składniki to mamy tutaj pewną dowolność. Jeśli ktoś nie lubi syropu klonowego lub sklepowego musli z duża zawartością cukru to mozna smiało zamienić :)
Zboża i nasiona również, fajnie pasowały by otręby lub amarantus :)
Nie mówiąc już o ilości błonnika pokarmowego którego sobie dostarczamy i którego zadaniem jest między innymi wymiatanie resztek pokarmu :)
UsuńRobiłam ostatnio podobne ale na miodzie. Pierwszy raz spotykam się z syropem klonowym :) Można w sumie wykorzystać również ciemną melasę. Ogólnie ciasteczka tego rodzaju są i tak o niebo lepsze niż te ze sklepu.
OdpowiedzUsuń