piątek, 30 października 2015

Calaya - Spirulina 100% naturalna

Spirulina to coraz bardziej popularny i wysokowartościowy rodzaj białka, który pozyskiwany jest głównie z zielonej roślinności morskiej takiej jak algi czy glony. Mieliśmy okazje już kiedyś pisać o niej dla Was w tym wpisie http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/05/spirulina.html i na pewno warto się jeszcze raz z Nim zapoznać. Dzisiejsza recenzja będzie dotyczyła wysokiej jakości produktów firmy CALAYA o której możecie dowiedzieć się więcej tutaj http://calaya.pl/.



Tak na prawdę aby omówić całe dobrodziejstwo i genezę spiruliny dokładnie i rzetelnie należało by poświęcić tutaj jeden duży lub kilka mniejszych wpisów. Spirulina to temat rzeka i wymaga dużego spojrzenia na sprawę pod szerokim spektrum działania.

A więc czym jest spirulina? Ten tajemniczy zielony proszek który często mylony jest z chlorellą która stanowi inny rodzaj algi o podobnych właściwościach. Spirulina należy do grupy superfoods które muszą znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowy tryb życia i troszczącej się o swoje zdrowie. Jest doskonałym suplementem dostarczającym szeregu substancji odżywczych oraz pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.



Jednakże superfood to określenie zbyt przesadzone. Człowiek nie jest w stanie funkcjonować na samej spirulinie, nie może być ona jedynym składnikiem diety. Natomiast doskonale sprawdza się jako dodatek do pokarmów i potraw. Jako suplement który Naszą dietę ma wzbogacać.

Spirulina jest również rodzajem algi występującej w morzu. Uznawany jest za suplement generyczny czyli taki który odpowiedni jest dla każdej sytuacji i stanu zdrowia. Wykazuje silne działanie na wszystkie najważniejsze narządu organizmu człowieka, które są niezbędne do życia.

Oczywiście należy pamiętać, że żądna suplementacja nie jest skuteczna jeśli zostaje przyjmowana doraźnie lub przez krótki czas. Suplementy naturalne wymagają czasu aby mogły zostać w prawidłowy sposób i skutecznie przyswojone.

Spirulina może zostać użyta na prawdę w wielu różnych potrawach. Dostarczana do organizmu w różnych formach. Między innymi koktajli lub smoothie. Jako dodatek do jogurtów, sałatek i codziennych przekąsek.


Niestety smak spiruliny nie należy do przyjemnych. Powiedział bym wręcz, że jest okropny. Niektóre osoby będą miały problem żeby w ogóle to przełknąć, ale czego nie robi się dla zdrowia. Smak zbliżony jest do zielonego jęczmienia. Natomiast sposób na uniknięcie nieprzyjemności jest prosty, jeśli łatwo chcemy go suplementować to możemy zakupić spirulinę w tabletkach. Niestety, wtedy nie będziemy mogli eksperymentować z nią w kuchni. Niektórzy mieszają ją również z szejkami bananowymi aby zabić jej nieprzyjemny smak.

Spirulina stanowiła kiedyś główny składnik starożytnych Azteków, Majów oraz Inków, gdzie była najsilniejszą obroną przed chorobami i skutecznym sposobem wzmocnienia organizmu. Gwarantujemy, że przez długi czas stosowania spiruliny Wasz organizm odzyska witalność i stanie się silny.

Ale co właściwie zawiera spirulina? Dlaczego zyskała tak dużą popularność? Patrząc na skład produktu sprzedawanego przez firmę CALAYA nie możemy wyczytać zbyt wiele oprócz sposobów stosowania.


Dlatego musimy zagłębić się w spirulinę sami i jasno powiedzieć sobie co oferuje Nam najlepszego.

Głównym i bardzo cennym składnikiem spiruliny jest wysokowartościowe białko, składające się aż z 18 aminokwasów z czego aż 8 to aminokwasy egzogenne. Białko to jest bardzo dobrze przyswajalne podobnie jak w przypadku białka owadów lub ryb. Białko to jest bardzo czyste. Przyczynia się do powstawania włókien kolagenowych skóry.

Jest ona również bardzo dobrym źródłem żelaza, które pełni bardzo istotne role w ludzkim organizmie. Przyczynia się do wytwarzania czerwonych krwinek. Stanowi najważniejszy składnik hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek organizmu. Pobudza ono również odporność i wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne pomocne w zwalczaniu wolnych rodników przyczyniających się do starzenia komórek skóry. Oczywiście żelazo to nie jedyny mikroelement który znajduje się w spirulinie. Dostarcza Nam ona również wapnia, cynku, sodu, potasu, cynku, selenu, magnezu i potasu

Zawiera kwas gamma-linolenowy, którego zadaniem jest pobudzanie układu odpornościowego, regulacja ciśnienia krwii, utrzymywanie odpowiedniego poziomu krzepliwości, pobudza i dodaje energii.  Wpływa również na jakość skóry i jej kondycję

Dzięki dużej zawartości witaminy A zwanej betakarotenem, wspomaga narząd wzroku, wpływa na ostrość widzenia. Oprócz witaminy A dostarcza również sporo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe budowanie tkanek oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Tutaj szczególną uwagę powinni zwrócić wegetarianie, którzy cierpią na niedobory tych właśnie witamin.

Chlorofil który jest istotnym substancją wchodzącą w skład roślin zielonych i właśnie alg. Pełni on bardzo istotną rolę w fotosyntezie. U ludzi wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne oraz antyalergiczne. Dodaje energii. Poprawia jakość, kondycję oraz koloryt skóry. Pobudza enzymy do wytwarzania witamin z grupy A, E oraz K. Wspomaga procesy detoksykacji oraz oczyszczania organizmu

Dla kogo zalecane jest stosowanie spiruliny? Jak pisze producent:

Spirulinę polecamy osobom:
- z awitaminozą bądź anemią
- z podwyższonym ciśnieniem
- z obniżoną odpornością
- z niedoborem makro- lub mikroelementów
- z nadwagą
- osobom osłabionym, bez energii
- uprawiającym sport
- wegetarianom oraz weganom

Szczególnie dobroczynne właściwości spiruliny dla skóry:
- działa regenerująco na skórę
- wspomaga naprawę i odbudowę komórek
- zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz starzeniu się skóry
- łagodzi stany zapalne
- działa przeciwzmarszczkowo

Oprócz tego spirulina przyśpiesza regenerację komórek układu nerwowego, Wspomaga pracę bardzo ważnych organów takich jak nerki i wątroba stanowiących filtry Naszego organizmu. Reguluje poziom glukozy w krwiobiegu, chroniąc jednocześnie przed skokami insuliny.

Wspomaga ukłąd pokarmowy oraz przyśpiesza procesy trawienia, Ułatwia również wydalanie strawionych resztek pokarmu z organizmu.

Niektóre badania wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe. Osoby spożywające systematycznie spiruline, rzadziej chorują na nowotwory gdyż pomaga ona likwidować komórki nowotworowe w organizmie.

Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego żelaza wspomaga leczenie anemii dlatego może być pomocna w leczeniu tej choroby.

Oczywiście zgadzamy się całkowicie, gdyż wykazuje ona tak obszerne spektrum działania, że stanowi remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Natomiast lepiej zapobiegać niż leczyć dlatego warto wprowadzić profilaktycznie spirulę do swojej diety aby tych chorób uniknąć.

Jeśli zainteresował Was ten produkt i chcielibyście sobie taki zakupić, to znajdziecie go w sklepie firmy CALAYA dokłądnie tutaj http://www.naturalne-piekno.pl/algi/711-spirulina-100.html. Natomiast jeśli stosujecie już ten suplement to bardzo prosimy o podzielenie się opinią na jego temat :)








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger