środa, 7 października 2015

Ceviche Virgins - Kulinarne doznania w klimacie Ameryki Południowej

Dzisiaj kolejna dawka informacji o Ceviche Virgins. Właściwie to mieszkamy tak daleko, że niestety nie mieliśmy tam okazji być osobiście i zanurzyć się w tak smakowitej i eleganckiej kuchni. Jednakże informacje przekazujemy dalej bo może ktoś z Was będzie mógł się tam znaleźć :)



Pierwszy polski Top Chef – Martin Gimenez Castro – rewolucjonizuje gastronomiczną mapę Warszawy. Jako pomysłodawca i szef kuchni Ceviche Bar wprowadza nowy koncept kulinarny, który oferuje kuchnię prosto z Ameryki Południowej. 



Nie znasz jeszcze tego smaku? Należysz do Ceviche Virgins! 

Smaki, których Warszawiacy nie znają 

Już 7 października mieszkańcy stolicy głodni nowych zaskakujących smaków odkryją ceviche (czyt. sewicze) – inspirowaną południowoamerykańską sztuką kulinarną potrawę pełną świeżych składników. Salmon, Besugo, Robalo, Corvina, Mixto, Atun niedługo zagoszczą na ustach wszystkich smakoszy. 


W Ceviche Bar serwowane będą również tiraditos – latynoamerykańskie danie przypominające japońskie sashimi czy włoskie carpaccio. Ponadto szef kuchni zaprasza na wyjątkowe sałatki przygotowywane według autorskiej receptury, dania na bazie kaszy quinoa oraz aromatyczne empanadas. Amatorzy sztuki barmańskiej będą mogli posmakować oryginalnych koktajli przygotowanych na bazie pisco, rumu czy tequili. Ich pomysłodawcą jest Tomasz Roehr, który realizuje misję promowania kultury picia koktajli, sztuki barmańskiej oraz odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu w Polsce.

Cząstka Ekwadoru, Peru i Meksyku w Warszawie 

Ceviche to potrawa, która inspiruje Warszawiaków do odkrywania nowych smaków. Sięgająca korzeniami Ameryki Łacińskiej wpisuje się w miejsko-gastronomiczne trendy. Pochodzenie potrawy widać nawet na talerzu. Podstawą ceviche są owoce morza, m.in.: ryby, krewetki, mule, których smak podkreślają warzywa, takie jak: bataty, yuca, kukurydza, a nawet wodorosty, sałaty, pomidory, awokado. Podobnie jak Ameryka Południowa, ceviche wciąż

Ceviche Bar nawiązuje do kultury Ameryki Południowej nie tylko potrawami, ale również muzyką, wystrojem i atmosferą. Poprzez łączenie tradycji z nowoczesnością, w serwowanych daniach gwarantujemy nowe doznania kulinarne – komentuje Martin Gimenez Castro, szef kuchni Ceviche Bar. 

3 kroki do ceviche



Sposób przygotowania i podania ceviche składa się z trzech etapów. Pierwszym krokiem jest wybór świeżej ryby, jej oczyszczenie, pokrojenie i zamarynowanie. Następnie należy odpowiednio doprawić danie, co zagwarantuje intensywność doznań. Ostatnim krokiem jest podanie ceviche, które nigdy nie jest przypadkowe. Wygląd talerza odzwierciedla klimat kontynentu, z którego pochodzi potrawa. Często jednym z jego elementów jest Leche de tigre (czyt. lecze de tigre) – sok z ceviche – podawany jako aperitif. 

Martin Gimenez Castro, szef kuchni Ceviche Bar

Martin Gimenez Castro, pierwszy zwycięzca polskiej edycji programu Top Chef, urodził się i wychował w Argentynie. Został wyróżniony tytułem Debiut Roku 2014 w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants. Pochodzenie inspiruje go do kulinarnego rozwoju. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni Ameryki Południowej, kuchni degustacyjnej i ceviche. 

Wieloletnie doświadczenie zdobywał pracując w Argentynie, Stanach Zjednoczonych oraz Polsce. Praktykował u Mauro Colagreco, szefa kuchni z dwoma gwiazdkami Michelin oraz u Quique Dacosta, lidera awangardowej kuchni w Hiszpanii. 

Tomasz Roehr, autor koktajli

Tomasz Roehr wykształcenie zdobył w Kuwejcie oraz Wielkiej Brytanii. W 2008 roku założył pierwszy w Polsce blog poświęcony koktajlom – Alkoteka.pl, w którym opisuje nowości z rynku alkoholi oraz światowe trendy w dziedzinie sztuki barmańskiej. Od 2010 roku organizuje cykliczne wydarzenie Bar Symposium Warszawa. Jako pierwszy Polak został członkiem Akademii Drinks International w konkursie „The World's 50 Best Bars”.

Ceviche Bar mieści się w budynku apartamentowym Cosmopolitan, przy ul. Twardej 4 w Warszawie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger